20. Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja

Tradicionalna 20. po redu „SMOTRA NARODNOG STVARALAŠTVA DECE ŠUMADIJE I POMORAVLJA“ održana je 25. maja u Domu kulture u Rekovcu uz učešće brojnih KUD-ova iz zemlje i regiona.

Ova kulturna manifestacije se održava u cilju negovanja, oživljavanja i afirmacije narodnog stvaralaštva i tradicije.
Zahvalnost za održavanje ove manifestacije treba dati Opštini Rekovac, Kulturnom centru Rekovac i Savezu amatera Srbije.

Rekovac i Levač su 25. maja bili ukrašeni šarenilom i lepotom narodnih nošnji, koju su deca sa ponosom nosila i predstavljala. Pokazali su da se uz pomoć svojih vođa i koreografa zalažu za očuvanje naših narodnih igara, običaja i kulture.
Defile učesnika, duž glavne ulice Rekovca, počeo je u 12 časova, a prestavljanje kulturno-umetničkih društava u Domu kulture od 12:30 časova.

Tradicionalnu, 20. smotru narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja, otvorila je direktorka Kulturnog centra u Rekovcu, Katarina Avramov, pozdravila sve prisutne učesnike i posetioce, poželela puno uspeha u takmičenju i nastupu, lepo druženje, u nadi da će prijateljstvo i saradnja trajati dugi niz godina.

Program nastupa kulturno umetničkih društava sačinjen je od takmičarskog dela, koji se odvija u dve uzrasne kategorije: mlađi uzrast (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) i stariji uzrast (od petog do osmog razreda osnovne škole).
Pored takmičarskog nastupa, u revijalnom delu programa, nastupila su kulturno- umetnička društva „Dukati“ i „Svilen konac“ iz Kragujevca, kao i Udruženje za negovanje tradicionalne kulture „Batočina“ iz Batočine.

Učešće na ovogodišnjoj jubilarnoj 20. smotri narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja, uzela su društva iz šest opština i to: Rače, Batočine, Knića, Despotovca, Jagodine, Kragujevca i Rekovca.

Nakon bogatog kulturno-umetničkog programa, u kome su umetnička društva pokazala, kroz svoj nastup lepotu igre, pesme, kulture, veštinu pokreta, posao žirija, ispred Saveza amatera Srbije, nije bio ni malo lak.

Jednoglasnom odlukom, kao pobednike u mlađoj kategoriji odredili su KUD „Gruža“ iz Gruže i KUD „Vuk Karadžić“ iz Badnjevca, dok su se pobednici u starijoj kategoriji KUD „Levač“ i KUD „Sveta Milanović – Pote“ plasirali na republičku smotru folora, koja će se 1. juna 2019. godine održati u Badnjevcu (opština Batočina).

Učesnici, kao i posetioce ove manifestacije, poneli su iz male varošice Rekovac, varošice pitomih i gostoprimivih ljudi najlepše utiske, uz obećanje, da ćemo se na sledećoj smotri videti u što većem broj razigraniji i raspevaniji.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *