Levač dobija nove pešačke i biciklističke staze

U sklopu projekta priprema dva regiona za formiranje DMO( Regionalne turističke organizacije Šumadije i Pomoravlja) u šest opština ovog regiona započeto je sa izradom projektne dokumentacije neophodne za obeležavanje jedne pešačke staze u dužini od 20-30 kilometara i jedne biciklističke staze u dužini od oko 40 kilometara kao i jedne velike staze koja će ići kroz ceo region okvirne dužine od 400 kilometara.
Brezovita-kosa-855m
Brezovita kosa, 855m

U sklopu priprema za izradu dokumentacije za trasiranje i obeležavanje staza , posetio nas je projektant Jovan Eraković koji je sa predstavnicima Turističke organizacije opštine Rekovac obišao teren, kako bi sagledao situaciju i izmapirao trase za buduće staze. Pešačka staza bi trebala da krene iz manastira Raletinac i da preko Kremenca ide pored manastira Manastirak , zatim kroz Veliku Kruševiceu preko brda pored sela Bare i Siljevica do arheološkog nalazišta u Županjevcu. Iz Žuapnjevca trasa dalje vodi preko brda pored Govor vode do manastira Kalenić, i zatim nastavlja do Šljivice, odnosno par stotina metara iznad sela se završava na mestu na kome je jednim drugim projektom predviđena izgradnja vidikovca. Inače mesto na kome je predviđena lokacija za vidikovac je mesto sa koga je Aleksandar Sarić iz Kragujevca uslikao fotografije koje su ušle u Majkrosoftovu galeriju pozadina za računare. To su jedine dve fotografije iz Srbije koje se nalaze u toj galeriji i koje su na raspolaganju milijardama korisnika operativnog sistema Windows.

Biciklistička staza za počenu tačku ima Rekovac i zatim nastavlja preko Velike Kruševice, Siljevice, Bogalinca, Županjevca do Sibnice, zatim dalje ide preko Kaludre i Prevešta do manastira Kalenić. Odatle se staza vraća na Lepojević i Oparić, Belušić i ponovo vraća u Rekovac. Dok će druga biciklistička trasa tzv. ,,Veliki krug,, koji pokriva ceo region Šumadije i Pomoravlja, u našu opštinu ući od Ratkovića, preko Rekovca i dalje na Komarane, Motrić i Dragovo, i zatim preko Belušića i Tečića i Loćike preći na jagodinsku teritoriju.

Projektom je predviđeno postavljanje određenih putokaza na raskrsnicama kao i postavljanje određenog broja info tabli na samoj trasi i posebno ispred svake znamenitosti pored koje prolazi, kako bismo adekvatno informisali turiste o bogatoj istoriji ovog kraja. Takođe sa projektantom je dogovoreno da se projektuje i određeni broj odmorišta duž staza.

Ovaj projekat se finansira od strane SDC-a (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju) a preko Regionalne agencije za ekonimski razvoj Šumadije i Pomoravlja. U ovom projektu donatori daju oko 95 procenata neophodnih sredstava dok ostatak obezbeđuje Opština Rekovac.

Izvor: www.torekovac.com/M. SRETENOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *