Zdravljem u životnu orbitu

„Zdravljem u životnu orbitu“ naziv je novog obrazovnog dela Krosa RTS-a. Projekat je podržan od Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloiškog razvoja, a prvo predstavljanje održano je u Rekovcu. U prisustvi više desetina nastavnika, direktora i učenika osnovnih i srednjih škola Levča, kao i sportskih radnika te regije Srbije.
Okupljeni na tribini u amfiteatru srednje škole u Rekovcu

Projekat je predstavio autor Stevan Kovačević, osnivač Krosa RTS-a i dugogodišnji novinar Radio Beograda. Njegov sagovornik bio je Dragan Zdravković, dvoranski prvak Evrope na 3000 metara iz 1983. godine.

Uz video zapis sa dve trke u kojima je pobedio Britanca Sebastijana Koua na 1500 m i kada je osvojio zlatnu medalju na pomenutom EP u Budimpešti 1983, Zdravković je govorio o svim zdravim aspektima koji su ga vodili do vrha u sportu.

Stevan Kovačević je istakao još neke važne elemente koji čine mladog čoveka zdravim i kadrim da nađe svoje mesto u „životnoj orbiti“: Zdrava ishrana i fizička aktivnost; Veličina obroka odgovora veličini ljudskog dlana; Uvek jedite polako; Izbegavajte buku, štetna je za zdravlje; Nema zdravog života ako ustajete podne, a ležete pre svitanje; Ne, cigarete! Ne, droga! Ne nasilje! Da, vedrina! Da, zabava! Da, sport!; Hoću školu, neću ulicu; Čuvaj svoju okolinu, zaštiti svoje zdravlje… I posebno apostrofirao mentalnu čvrstinu: “Ja sam od malena želeo da budem radio reporter. Borio sam se, dok nisam uspeo. A atletika je posebno inspirativna za radio prenos”. Potom je prisutnima pustio insert iz prenosa Kupa evropskih klupskih prvaka iz 1989. godine.

www.krosrts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *