Serija radionica Kancelarije za mlade Rekovac

Prošle nedelje Kancelarija za mlade Rekovac organizovala je predavanja na dve izuzteno bitne teme koje se tiču učenika osnovnih škola na teritoriji opštine. Za učenike nižih razreda organizovana su predavanja i radionice na temu zdravlja i zdravog načina života koje je vodila Ivana Arsenijević. Za učenike starijih razreda predavanja o bezbednostima na internet i na društvenim mrežama održala je Katarina Jonev.

Ivana Aresenijević, trener ženskog fudbalskog kluba Vašarište, pomoćni trener selektorke regiona Zapadne Srbije, učesnik projekata Talenat nema cenu, i Sportom protiv Dijabetisa, odrzala je predavanja o zdravom nacinu zivota.

  • Svako od nas ima svoje navike i potrebno je na vreme korigovatiih. Zdravlje zavisi od širokog spectra faktora. Cilj radionice je da probudimodecu, i da podignemo svest o značenju zdrave i prave hrane koja njima treba za pravilan  rast i razvoj, o zdravim higijenskim navikama, fizičkoj aktivnosti, I kako spavanje utiče na njihov organizam. Izgubili smo sposobnost da slušamo naše telo. Bolest ne dolazi odjednom, kao grom iz vedra neba, nego je posledica dugih nizova, malih neznatnih grešaka protiv zdravlja, koje se nadovezuju jedna na drugu i rastu ka ovaljajuća grudva snega, dok se jednog dana ne svale na onog koji je grešio – rekla je Ivana.

Šta je najbitniji savet koji su učenici mogli da čuju tokom predavanja?

  • Pokušali smo da ovom radionicom, promenimo mišljenje dece o grickalicama, kokakoli, mekdonalsu, mobilnim telefonima, ukazali smo na njihove loše strane, a pokušali smo da na jedan lep i zabavan način usvojimo koliko je važno da se pridržavamo odgovarajućeg vremena za obroke, da naučimo zašto je bitno da redovno pijemo vodu, koje su dobrobiti redovnih fizičkih aktivnosti. Zdrave navike stečene u ranom detinjstvu ostaju navike za ceo život i teškoih je promeniti’’, zaključila je Ivana Arsenijević.

Za učenike od petog do osmog razreda organizovana su predavanja o bezbednosti dece na internet  i društvenim mrežama. Predavanja je održala Katarina Jonev, višegodišnji educator na temu bezbednosti decena internet koja je do sada realizovala više od 150 predavanja u 15 gradova u Srbiji.

-Hvala opštini Rekovac i kancelariji za mlade što su prepoznali potrebu edukacije o opasnosti ma koje vrebaju na Internetu, jer naša deca se rađaju, žive, deluju u digitalnom svetu. Sa otvaranjem profila na društvenim mrežama i aktivnostima, deca su otkrilau ranom dobu virtuelnisvet, a mnogi su se sanjim i saživeli. Ponekad ne znaju da podvuku crtu razdvajanja stvarnog od virtuelnog života. Od izuzetnog je značaja da osnovce od malih nogu pripremimo i spremimo za život u virtuelnom svetu.  Decu treba uputiti u bezbedonosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba ih usmeriti da razviju virtuelne identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu, i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima) ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’ – rekla je Katarina koja je i autor knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

Kako su reagovala deca na vaša predavanja?

  • Predavanja su bila interaktivna i deca su sjajno reagovala sa pitanjima i komentarima, učestvovalisu u diskusiji i nadam se da samuspela da im dam odgovore na pitanja koja su ih najviše zanimala kada su u pitanju internet, virtuelni prostor i neprilike koje mogu da ih snađu ako se suviše otvoreno ponašaju u digitalnom svetu. Takođe, od izuzetnog je značaja staviti deci do znanja da moraju da se obrate roditeljima i nastavnicima u slučaju da dođe do bilo kakvog uznemiravanja na internetu.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA/ Priredila KATARINA JONEV

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *