Tradicionalna osmomartovska izložba slika

U prepunoj galeriji NB „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu je dana 03.03.2020. god. održana tradicionalna osmomartovska izložba slika, članice kragujevačkog Udruženja slikara KUL.T-a, Ane Mutavdžić. U okviru izložbe organizovana je hand made izložba tj. ručno urađenih predmeta žena osnovne škole  iz Rekovca.

Sve prisutne je pozdravila Biljana Tomić, direktor rekovačke biblioteke, istakavši da “ Svako u svetu  ima svoj dan, pa eto imamo ga i mi žene. Mislim da je važnije da se o ženama vodi računa tokom cele godine, i da je vrlo važno videti u kakvom su položaju žene tokom cele godine „….

Tradicionalno moderator večeri je bio Bernard Ljubas, slikar, likovni pedagog i član ULUL-a.

O umetničkom radu Ane Mutavdžić, govorio je istoričar umetnosti dr Đorđije Šebek iz Kragujevca, istakavši: “Ana se  svojim slikama uhvatila u koštac sa pitanjem samoće. Nenuđenjem konkretnog odgovora, ni ispravnog rešenja već umetničkog i ontološkog postavljanja pitanja. Čini nam se da suprotnosti: zajedničko- samotno, lično – koletivno,mogu samo umetnošću da se reše. Samoća blagoslov ili depresija, izbor ili patnja, metafizička žeđ ili odbacivanje, čamotinja,uninije ili stvaralački čin. Kako definisati samoću? . Ono što se nameće je da slike nisu obojene melanholijom, da očaj nije opcija, da praznina, potištenost nisu niti će ikada biti odgovor umetnosti na zadatu temu“.

Ana Mutavdžić je rođena 1982. godine u Kragujevcu. Diplomirala 2007.  godine na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, odsek – srpskijezik i književnost. Član Udruženja likovnih umetnika Kragujevca od 2009. godine. Član Udruženja likovnih umetnika Kragujevca „KUL.T“. Najznačajnije izložbe su: Samostalna izložba u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu, zajednička izložba, sa  Robertom Klinglmüller pod nazivom „Jederträgtseinen Stern“, KMS Koppstrase 110, Beč, samostalna izložba, u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“, Kragujevcu, međunarodna likovna kolonija „Iskra sunca u decembru“, Kragujevac, zajednička međunarodna izložba „30×30“, Kulturni centar Zrenjanina, Kulturni centar Pančeva, Kulturni centar NovogSada i Kulturni centar SremskeMitrovice i mnoge druge.

U programu su učestvovali: Vasilija Stepanović, Anja Simić, Pavlina Fićović  i Mihajlo Simić, učenici  OŠ «Svetozar Marković».

Predmeti izrađene dekupaž tehnikom, Marije Đorđević i Violete Vlašković iz Rekovca, bili su prdstavljeni na iložbi.

Na izložbi je organizovana tradicionalna lutrija, pa je podeljen veliki broj nagrada, knjiga, cveća, umetničkih dela.

U prijatnoj atmosferi, sa mnogobrojnim gostima ,ostavljeno je mesta za neku dalju i buduću saradnju, jer su obostrani utisci o protekloj večeri više nego impresivni.

Priredila BILJANA TOMIĆ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *