Obeležen Međunarodni dan dečije knjige u rekovačkoj biblioteci

Narodna biblioteka „ Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu raspisala je literarno-likovni konkurs povodom obeležavanja Međunarodnog dana dečije knjige, 2.aprila 2021.god. kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči koš u najranijem detinjstvu. Pozvala je mališane uzrasta od šest do petnaest godina da učestvuju u konkursu pod nazivom „Biblioteka- brodić knjiga“ ili „Biblioteka-željoteka“.

Planirani susreti bibliotekara i dece su odloženi do završetka epidemije izazvane koronavirusom i izolacije, a što deci daje priliku da se više druže sa knjigama, kao i da nastave da šalju radove na konkurse koje je Biblioteka tim povodom raspisala.

U svetu se od 1967. godine 2. aprila proslavlja Međunarodni dan dečije knjige. Na taj dan 1805. rođen je Hans Kristijan Andersen, danski književnik, proslavljeni pisac za decu, „ kralj bajki“. Više od 150 priča za decu čine ga jednim od najvećih figura svetske književnosti.

Literarni i likovni deokonkursa podrazumeva da učesnici napišu o tome kakva je biblioteka u koju idu, šta im se u njoj dopada, da napišu nešto uzbudljivo, smešno, što im se dogodilo ili da izmaštaju svoju biblioteku iz snova, kako bi voleli da izgleda, ko bi radio u njoj, šta bi mogli da pozajme iz nje i šta bi da radili u njoj.

Cilj konkursa je da male stvaraoce motiviše za čitanje i podstakne kod njih kreativni pristup literaturi primerenoj njihovom uzrastu.

Svako dete moglo je da pošalje jednu pesmu, ili pesmu i crtež, ili jedan crtež. Uz to je neophodno dostaviti i kratku biografiju autora sa osnovnim podacima (ime i prezime, razred i škola, mejl adresa, broj telefona, adresa stalnog boravka, kao i ime i prezime nastavnika koji je koordinator).

Najbolji radovi, po mišljenju stručnog žirija, su nagrađeni knjigama, a najuspešniji radovi su izloženi u bibliotečkom galerijskom prostoru. Koordinator literarno-likovnog konkursa je bila Biljana Petrović, bibliotekar Dečijeg odeljenja knjige za decu.

Na nagradni konkurs svoje radove su poslali učenici trećeg razreda OŠ“ Svetozar Marković“ u Rekovcu sa svojom učiteljicom Vesnom Nikolić. Nagrađeni su sledeći učenici: Andrej Todosijević, Una Petrović, Vuk Vulović, Viktorija Spasić i Anđela Filipović, kao i Nađa Milutinović iz Kavadara.

Takođe su i nagrađeni su predškolci PU „Miloje Milojević„: Nikolija Jovanović, Danijel Milutinović (Kavadar), Vojin Lukić (Županjevac), Kristina Gligorijević (Belušić), Nikolina Nešić (Belušić), Nikolija Pavlović (Sibnica), Andrea Obradović, Nikolina Ivanović, Nađa Simić, Kalina Krstić (Rekovac), Miloš Milovanović (Loćika).

Međunarodni dan dečje književnosti se proslavlja sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. U izgradnji boljeg sveta, kojem deklarativno teže sve strukture društva, jedno od najznačajijih mesta zauzimaju deca jer poznaju ovaj svet mnogo bolje od odraslih. Pisati i stvarati za njih je odgovoran posao. Dan dečje knjige ja poruka deci širom sveta o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi.

Biljana Tomić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *