Treći levački vino-fest u Rekovcu

Tridesetak vinarija iz cele Srbije izložilo je u nedelju svoja vina u parku OŠ „Svetozar Marković“ u Rekovcu u okviru trećeg „Vino festa“.

Pored vina iz levačkog vinogorja, koja su nekada konzumirali srpska srednjevekovna vlastela i dinastija Obrenovića i Karađorđevića, posetioci su degustirali dimljene sireve s pečenicom, mirođijom, u crnom vinu i slatko-slane kombinacije Emilije Pavlović iz Maleševa kod Rekovca, kao i pečene sireve sa domaćom i slaninom mangulice, sa goveđom pršutom i sa maslinama Milana Miletića iz Župe, i uživaju u đakonijama Udruženja žena „Slatki zalogaj“ iz Rekovca.

Slatki zalogaji iz Levča

Atmosferu je „začinio“ orkestar „Kolibri“ iz Paraćina.

– Levač je u Srbiji poznat po izuzetnom vinogorju, a „Vino fest“, koji lane nije održan zbog epidemiološke situacije, organizovali smo da bismo pomogli našim vinarima, ali i doveli vinarije iz cele Srbije. Ovo je veliki dan za našu opštinu, jer je bilo duplo više izlagača, među kojima čak 11 iz Levča – rekao je u izjavi za medije Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

Predrag Mićić, direktor vinarije „Levač“,  smatra da vina ovog kraja definitivno karakteriše grožđe levačkog vinogorja.

Denis Mirković, menadžer vinarije „Lastar“ porodice Milić iz Sekuriča, čija je tamjanika na nedavnom Nacionalnom šampionatu, u konkurenciji preko 100 vinarija, osvojila titulu najboljeg belog vina dobijenog od aromatičnih sorti, a šardone je pre mesec dana na Balkanskom šampionatu u Sofiji dobio dvostruko belo zlato, takođe misli da je najbitnije grožđe, koje sadrži karakteristike ovog podneblja.

To misli i Marija Miletić Simić iz vinarije „Miletić“ iz Oparića i dodaje da njihova vina izdvaja to što proizvodnju „isprate“ još u vinogradu.

– Došli smo da prezentujemo vina od grožđa sa slankamenačkog podneblja. Ova vinska manifestacija je odlična i organizovana je u fantastičnom ambijentu – ocenio je Saša Lang ispred vinarije „Lang“ iz Inđije.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *