MALI PODRUM VUKOJIČIĆ: Rakija iz Rekovca na svetskom glasu

Rakije, koje proizvodi „Mali podrum Vukojičić“ iz Rekovca osvojile su sve medalje na Novosadskom sajmu – od plakete za visok kvalitet, zlatnih i velikih zlatnih medalja, do šampionske titule za kvalitet. Najnoviju zlatnu medalju ove godine osvojila je šljivovica „Draža prepečenica“, proizvedena 2009. godine.
Živadin Vukojičić i Aleksandra Rosić ispred budućeg brenda koji odležava (foto: novosti.rs)

Pored šljivovice, Živadin Vukojičić, njegov sin Nikola i ćerka Aleksandra Rosić, proizvode i dunjevaču, krušku, lozu i kleku, jačine 40 stepeni. Pošto im je kvalitet najbitniji, proizvode male količine rakije, jer prave brend, koji će da se flaširaju tek posle 12 godina odležavanja.

– Ponosni smo na naše rakije. Zato nismo ni bili iznenađeni kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Rekovcu za našu rakiju odmah rekao da je to barik. Barik rakija šljivovica Premium, koju je on probao, odležala je 11 godina i na tržištu će se naći tek naredne godine. Prodavaćemo samo rakije koje su odležale 12 godina – kaže Živadin Vukojičić.

On dodaje da kada destilat od šljive, jačine 60 do 70 stepeni, odleži da bi se dobila željena stepenaža, 40 stepeni, vrati se u barik da odstoji pet godina da bi se rakija harmonizovala, pa se tek onda pakuje u boce. Trenutno je u potrazi za starim baricima, jer je uspeo da nađe samo jednu bačvu u kojoj je rakija iz „Podruma Levač“ stajala 30 godina.

– Za baricima je prava pomama. U njih se rakija stavlja kada više ne želimo da poprima arome iz buradi, a želimo da još stari. Barik ima ulogu rezervoara, koji nije hermetički zatvoren, već kroz drvo ulazi kiseonik, vrši se oksidacija, odnosno starenje. To rakiji daje poseban kvalitet. Pored toga, eksperimentišem i sa buradima od hrastova iz različitih delova Srbije. Ispostavilo se da je najbolji medunac iz hrastove šume manastira Kalenić, stare više od jednog veka – veli Vukojičić.

Izvor: Novosti/Z.G.

Kupci Rusi i Australijanci

Rakije porodične firme „Mali podrum Vukojičić“ iz Lomnice kod Rekovca, osnovane pre 13 godina, ne samo da su pobrale sve medalje na Novosadskom sajmu, već su i njihova vina nagrađivana šampionskim peharima. Godišnje su proizvodili 25.000 boca vina sorte „kaberne sovinjon“, „šardone“ i „kaberne frank“. Međutim, kada je pre 4 godine sa ruskom kompanijom potpisao desetogodišnji ugovor o proizvodnji destilata od šljive, Vukojičići su u Rekovcu otvorili destileriju i preorijentisali se na proizvodnju rakije.

– Zbog toga 95 odsto proizvodnje čini destilat za Ruse, a od 5 odsto pravimo brend i spremamo se za tržišnu utakmicu. To su male količine, jer 95 odsto brenda ide za Australiju, a planiramo da osvojimo i tržišta Amerike i Kanade – ponosno će Aleksandra Rosić.

2 komentara na “MALI PODRUM VUKOJIČIĆ: Rakija iz Rekovca na svetskom glasu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *