UNAPREĐENJE UČENIČKIH ZADRUGA: Za školu u Belušiću 200.000 dinara

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je direktorima 32 osnovne škole ugovore o dodeli sredstava za opremanje učeničkih zadruga i istakao da su se zadruge pokazale kao odličan mehanizam za jačanje veštine preduzetništva, drugarstva, ali i da doprinose smanjenju nasilja među vršnjacima. Među 32 škole i OŠ „Dušan Popović“ iz Belušića, u čije ime je ugovor potpisao direktor Nenad Mijailović.

Ružić je naveo da je ove godine za unapređenje rada zadruga izdvojeno 12 miliona dinara, kao i da je do sada Ministarstvo prosvete dodelilo ukupno 45 miliona dinara ustanovama koje su osnovale učeničke zadruge.

Osnovna škola iz Belušića je konkurisala projektom „Nabavka poljoprivrednih proizvoda za pletenje korpi od pruća (vrbe).

„Ministarstvo je tu da podrži i osnaži škole da unapređuju obrazovno-vaspitni rad, između ostalog i kroz konkurse i sredstva koja iz godine u godinu obezbeđujemo“, rekao je Ružić.

On je dodao da zadruge učenicima daju mogućnost praktičnog i primenjivog učenja, što pospešuje usvajanje i transfer znanja i razvoj međupredmetnih kompetencija.

U poslednje vreme, kako je objasnio, u rad zadruga sve više se uvode i informacione tehnologije, kroz upotrebu na primer 3D štampača i raznih vrsta lasera.

“Kroz učešće učenika u sekcijama zadruga iz oblasti ekologije, razvija se i svest o važnosti očuvanja životne sredine. Takođe, svi prehrambeni proizvodi koje zadrugari naprave u školskoj zadruzi bazirani su na zdravoj ishrani i nalaze se u ponudi školskih kuhinja“, rekao je Ružić.

Ministar je naglasio da su učeničke zadruge važan deo obrazovno-vaspitnog rada, jer jačaju motivaciju učenika i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *