RADIO LEVAČ SLAVI ČETVRTI ROĐENDAN

Pre tačno četiri godine, na Petrovdan 2019. godine Radio Levač je otpočeo sa emitovanjem programa. Najpre preko interneta a po instaliranju emisione tehnike na planinu Kupres kod Rekovca, tačnije od 4. novembra 2019.godine levački radio svoj program emituje i na 90,3 MHz.

O radu radija i o tome kako održati u životu radio u nerazvijenoj opštini, razgovarali smo sa vlasnikom, glavnim i odgovornim urednikom Radija Levač 90,3MHz  Miletom Vlaisavljevićem.

  • Radio Levač slavi četvrti rodjendan.

Da, narodski Radio Levač slavi četvrti rodjendan, u medjuvremenu smo pokrenuli i Radio Song, rekovački Web rok radio.

Radio je specifičan medij, ne traži punu pažnju, nije ga potrebno gledati, jednostavno tu je kao vaš verni pratilac, kao vaša senka koju čujte. Pojava interneta po mišljenju mnogih trebala je da označi kraj radija. To se nije desilo, radio je zahvaljujući internetu dodatno osnažen, postao je globalni medij.

Da „smaknuće“ radija nije moguće ni daleko u budućnosti dokazuje činjenica da se širom sveta radi na uvodjenju digitalnog emitovanja radio programa, odnosno DAB+ sistema prenosa zvuka. Na primer u Norveškoj više nema analognog radija. Dakle, svuda u svetu prelazi se sa analognog na digitalni radio, nesto slično nedavnom prelasku televizije sa analogne da DVB-T2. Kod nas u Srbiji niz auto-put,  radio stanice sa nacionalnom pokrivenošću već emituju DAB+. Mi već radimo na usaglašavanju pojedinih protokola i polako Radio Levač spremamo za prelazak na DAB+.

To će slušaocima značiti bolji kvalitet zvuka a nama će doneti znatno veću zonu pokrivanja.

  • Radio Levač, četiri godine uspešno odoleva svim teškoćama, od korone preko rata u U krajini do lošeg privrednog ambijenta na području rekovačke opštine.

Tako je, od prvog dana se borimo sa nedaćama. Podsećam da nas je u prvoj i drugoj godini rada zadesila pandemija korona virusa a zatim rat u Ukrajini. Takva stanja direktno utiču na rad malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, koje bi korišćenjem naših marketinških usluga uticale na održivost radija. U Rekovcu praktično nema privrede, a mali broj preduzetnika jedva spaja kraj s krajem, zato mi imamo svega nekoliko klijenta sa rekovačke teritorije. Tu je i  nekoliko konstantnih korisnika naših usluga iz Jagodine i Kragujevca, ali to često nije dovoljno pa za održivost radija često dodajem novac iz svoje druge delatnosti.

 Lokalni radio potreba ili ne? Kako se lokalna samouprava odnosi prema tom problemu? Znamo da se izdvajaju sredstva iz opštinskog budžeta za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Rekovac.

Svake godine se raspisuje Konkurs za sufinansiranje medija. Nedavno je  doneta Odluka o raspodeli sredstava iz budžeta opštine Rekovac za projekte kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Rekovac za 2023. godinu.

Čak 71% para opredeljenih tom Konkursu, dodeljeno je medijima koji ne rade i ne posluju na teritoriji naše opštine,  a svega 29% medijima iz Rekovca.

Nismo zadovoljni takvom raspodelom sredstava,  svoje nezadovoljstvo izrazili smo javno i predsedniku opštine Rekovac dr Aleksandru Đorđeviću. Po nama, ne postoji ni jedan valjan razlog koji pravda davanje para mediju iz Petrovca na Mlavi u iznosu od 300.000 dinara, privatnoj marketinškoj agenciji iz Paraćina 350.000 dinara, i tako redom do iznosa od čak 1.550.000 dinara iz budžeta opštine Rekovac koliko je otišlo van Rekovca, i to medijima koje u Rekovcu niko ne vidi i niko ne čuje, a podvlačim, radi se o Konkursu za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Rekovac. Naravno, ova primedba se ne odnosi na Kopernikus TV iz Jagodine i RT kanal M iz Paraćina koje prate i redovno pripremaju i emituju priloge o dešavanjima na podrčju naše opštine.

Po izveštaju Republičkom zavodu za statistiku, Radio Levač je u toku prošle godine, kroz emisije Vesti, direktne prenose, gostovanja opštinskih rukovodioca i odgovornih lica iz To Rekovac, Narodne biblioteke, Doma zdravlja, i da ne nabrajam, proizveo i emitovao 17.580 minuta programa namenjenog levčanima. Mi u našoj fonoteci imamo snimak svih 17.580 minuta. Pitam se koji kriterijum je bio presudan kada su se dodeljivale pare medijima van Rekovca? Matematika pokazuje da je iznosom koji nam je dodeljen,  minut našeg informativnog programa obezvredjen, praktično je dobio cenu od 32 dinara. Sramota!

Iz tog razloga ove godine nismo u mogućnosti da proizvedemo toliko sadržaja. Emitujemo vesti sa lokala, pratimo dešavanja na lokalu, ali smo prinuđeni da direktne prenose i emisije uživo sa gostima smanjimo i prilagodimi budžetu radija. Najgore od svega je što smo bili prinuđeni da Milevi Leli Đoković damo otkaz. Ostali smo bez vrednog i predanog novinara voditelja. Da nam je po pomenutom konkursu dodeljeno makar koliko i prošle godine, sve bi bilo drugačije.

Međutim, ovakav odnos lokalne samouprave prema rekovačkim medijima čini da najviše gube žitelji naše opštine, oni će biti uskraćeni za mnoge sadržaje na koje su do sada mogli da računaju. Potvrdu značaju lokalnog medija dala je i nedavna elementarna nepogoda. Da li je jedan od medija sa sedištem van Rekovca kojima su dodeljena sredstva iz budžeta opštine Rekovac bio dostupan žiteljima Levča? Nije.

Levčanima ostaje samo da se uzalud nadaju da će javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Rekovac, u delu koji mi ne ostvarimo, uspešno da sprovedu ostali mediji kojima su dodeljena sredstva. Naravno da neće,  jer te medije ne vide i ne čuju žitelji Rekovca a posebno stanovnici 32 sela na teritoriji rekovačke opštine.

Podsećam vas da smo osim redovnog emitovanja programa, uspešno sproveli nekoliko humanitarnih akcija, organizovali sa našim klijentima podelu novogodišnjih paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica. Bili smo svuda i na svakom mestu, medijski pratili dolaske državnih funkcionera, obaveštavali sa svih kulturnih, obrazovnih, sportskih i turističkih manifestacija.

  • Od donošenja Zakona o radio difuziji, čijim stupanjem na snagu sve mora da se plati, od autorskih prava do korišćenja radio frekvencije, držanje radija je postalo veoma skupo, pa u Rekovcu ni jedna radio stanica nije opstala duže od dve godine. Pre osnivanja vašeg radija ovde u Rekovcu imali smo Vinex radio koji je radio kraće od dve godine, od 27. aprila 2011. do 14. novembra 2012.godine.  Kakvi su vaši planovi, šta i kako dalje?

Planove imamo, cilj imamo. Da budem iskren očekivali smo korektnu podršku lokalne samouprave ali do toga nije došlo. Valjda nam se obilo o glavu i to što smo stali na stranu Levčana koji se bore protiv istražnih bušotina i rudarenja litijuma. Ako je tako i zbog toga, onda se vlast na lokalu ogršila o nas. Ja moram da istaknem da je naš radio otvoren podjednako za sve.

Kao vlasnik radija Levač, kao čovek koji od srca voli Levač, dobre i vredne levačke domaćine, gledaću kako znam i umem da održim radio u životu. Prosto ne mogu da prihvatom činjenicu da Levač može da postane medijski nem i gluv.

Ako se pitate kako pomoći radiju da preživi, odgovor je LAKO, koristite naše usluge marketinga, oglašavajte se, reklamirajte se. Tako ćemo doći do sredstava za normalan rad. Meni nije potrebna zarada, svima koji me poznaju već je postalo jasno da ovo radim iz ljubavi prema radiju, Levču i Levčanima.

Radio je žilav, a da ne odustajemo jasno pokazuje činjenica da se Radio Levač neprestano razvija. Od početka ove godine uradili smo dosta na poboljšanju kvaliteta zvuka, uveli smo nova napredna softverska i hardverska rešenja, eliminisali problem čestih padova sistema usled nestabilnog napajanja predajnika električnom energijom, uveli smo daljinsko upravljanje nad svim segmentima emisione i studijske tehnike.

Imao i dodatni motiv, to je neverovatno velika slušanost našeg radija. Ako pogledate portal Omiljeni Radio, gde smo pre četiri godine kao najmlađa radio stanica u Srbiji logično postavljeni na poslednje mesto na listi koja broji više od 700 radio stanica iz Srbije, videćete da smo sada na zavidnom visokom 17. mestu te liste.

Imamo ciljnu grupu, to su slušaoci koji vole dobru narodnu muziku, svevremensku, bez primesa nama nepripadajućeg melosa susednih zemalja. Program počinjemo emisijom „Na izvoru od 7 do 9“. To je emisija u toku koje emitujemo isključivo izvornu muziku i muziku koju su slušaoci vremenom prihvatili kao izvornu. Početkom sledeće školske godine krenuće ponovo emisija „Omladinski megaherc“. To je termin koji smo poklonili omladini Rekovca, da sami kreiraju i uredjuju emisiju.

Radnim danom u tri termina emitujemo emisiju „Levačke vesti“, od 10, 14 i 18 časova. Tu je blok malih i poslovnih oglasa koji idu na početku svakog neparnog sata od 7 do 19 časova. Marketing, odnosno reklamni blok ide svakog sata u tridesetom minutu. Saberi, oduzmi, sada u toku jednog sata imamo do 10 minuta reklama, oglasa i vesti i 50 minuta muzike.

Jako dobro nas prate i slušaju u dijaspori. Po porukama koje dobijamo, kažu da ih raduje što se ne bavimo globajnim vestima već isključivo lokalnim, a to njima, kako kažu, mnogo znači da čuju šta se to dešava u njihovom Levču.

Iskoristiću priliku da pozovem sve institucije, udruženja, meštane da nam šalju informacije za koje misle da ih treba objaviti. Tako će direktno uticati na kvalitet i kvantitet informativnog programa.

  • Šta bi poručili vašim slušaocima?

    Naša poruka je jasna, često je možete čuti u toku programa:
    „Volite Šumadiju, volite Levač, voli vas vaš narodski Radio Levač!“

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *