Ambasador Belgije u turističkoj poseti Levču

U subotu 2. juna 2018. godine njegova ekselencija ambasador Belgije u Srbiji Leo Das sa suprugom Monik i prijateljima je bio u turističkoj poseti opštini Rekovac.

Predstavnici Turističke organizacije opštine Rekovac su se potrudili da upoznaju njegovu ekselenciju sa bogatom istorijom Levča i opštine Rekovac i turističkim potencijalima ovog kraja. Njegova ekselencija Leo Das i negova supruga Monik su posebno bili oduševljeni bogatom istorijom levačkog vinogorja i levačkim vinarijama i ovom prilikom su posetili vinariju Lastar u Sekuriču. U predivnom ambijentu ljubazni domaćini iz vinarije Lastar su sproveli goste kroz vinariju i pokazali im da vrhunska francuska tehnologija uz dobar levačkii teroar i maksimalnu posvećenost daju vrhunske rezultate u šta su gosti na kraju obilaska mogli i da se uvere.IMG_2908-1

Posle vinarije na putu do manastira Kalenić, njegova ekselencija je od strane domaćina upoznata i sa ostalim vinarijama iz levačkog vinogorja i brojnim znamenitostima Levča, od priče o Janku Brašiću osnivaču naivnog slikartva u Srbiji do priče o srednjevekovnim manastirima i brojnim prirodnim lepotama posebno o brojnim planinarskim stazama i o prelepom pogledu na Levač i Šumadiju i Pomoravlje koji se pruža sa vrha Samar(922m). U manastiru Kalenić goste je dočekala igumanija Nektarija koja je povela goste u obilazak kroz manastir i ispričala predivnu priču o istoriji manastira koji datira iz 1407. godine. Po obilasku manastirske riznice i porte gosti su imali priliku da uživaju u posluženju koje su ljubazne monahinje pripremile u konaku koji je zadužbina Kralja Aleksandra Karađorđevića.

Po završetku obilaska manastira Kalenić, čijim lepotama i istorijom su ambasador i njegova supruga bili opčinjeni, obilazak je nastavljen obilaskom jednog od skrivenih bisera levačkog turizma, po rečima ambasadora ,,biserom usred šume,, Dragovačkim jezerom. U predivnom ambijentu ovog jezera uz svečani ručak ambasador je u razgovoru sa predsednikom opštine Dr Aleksandrom Đorđevićem istakao da je oduševljen lepotama ovog kraja koje su za njega bile nepoznanica i najavio dolazak na manifestaciju ,,Prođoh Levač prođoh Šumadiju,, koja se već 49. godina organizuje u porti manastira Kalenić. Na kraju dana ambasadoru su uručeni pokloni u vidu tradicionalnih ručno rađenih predmeta iz ovog kraja koje su pripremile žene iz udruženja ,,Levčanke,, i čuveni korpari iz Belušića i Dragova.

Pripremio MOMČILO SRETENOVIĆ, direktor TO Rekovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *