Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika!?

Mladi poljoprivrednci Srbije, spremni da pomognu poljoprivrednicima pred izazovima direktno povezanim sa zaštitom životne sredine

Mladi poljoprivrednici Srbije i ove godine deo su liste podržanih organizacija u okviru trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, a finansira Evropska Unija.

Projektni tim udruženja „Mladi poljoprivrednici Srbije“ učestvovao je na prvom treningu Programa podrške civilnom društvu „Snažno zeleno“ u Vrnjačkoj Banji, od 5-8. aprila 2022. godine.

„I ove godine inicijalni susret organizacija podržanih u trećoj godini Projekta „Zeleni inkubator“ omogućio je podršku i detaljna uputstva za uspešno izvođenje podržanih projekata i njihovih aktivnosti, a naročito u domenu programskog i finansijskog upravljanja. Mentorska podrška i saradnja sa ekspertima iz pojedinih oblasti, kroz radionice i treninge, omogućila je izradu monitoring tabela sa indikatorima za praćenje lokalnih javnih politika, koje su od značaja  za sprovođenje projekta.

Time će se dati doprinos usklađivanju javnih politika sa poglavljem 27 EU Integracija, i težiti rešavanju izazova iz oblasti zaštite životne sredine i društveno-ekonomskih izazova sa kojima se trenutno susreću srpski poljoprivrednici“, izjavio je koordinator projekta Oliver Aleksić.

Projekat „Animalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika!?“ se realizuje od 01. aprila do 31.oktobra 2022. godine na teritoriji opštine Rekovac, sa ciljem uspostavljanja dijaloga poljoprivrednika sa donosiocima odluka za stvaranje održivog sistema upravljanja animalnim otpadom. Istraživanjem o količinama i načinu postupanja sa animalnim otpadom, informisanje i edukacija svih relevantnih aktera zajednice,  organizovanje konsultacija za definisanje optimalnog načina upravljanja animalnim otpadom u Rekovcu, samo su deo planiranih aktivnosti koje će doprineti pravilnom upravljanju otpadom u ovoj opštini.

Da bi srpski poljoprivrednik bio konkurentan na evropskom i svetskom tržištu i mogao da koristi podsticajna sredstva iz inostranih fondova namenjenih razvoju poljoprivrede, on mora poštovati ekološke standarde u procesu proizvodnje, naglašava Aleksić, i dodaje da se izvestan broj poljoprivrednika već susreo sa ovim izazovima, aplicirajući u okviru „ Konkursa svetske banke 50/40/10“, u okviru kog su veći broj bodova nosili projekti koji doprinose žaštiti životne sredine ili korišćenju obnovljivih izvora energije.


Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *