Arheološko nasleđe Opštine Rekovac

U Galeriji biblioteke predstavljena je tematska izložba „Arheološko nasleđe Opštine Rekovac“, master arheologa Aleksandra P. Ristića iz Tečića.
Aleksandar Ristić, mladi arheolog iz Levča

„Opština Rekovac zauzima centralni deo Republike Srbije i nalazi se u jugoistočnom delu Šumadije, koji je poznat pod geografsko-istorijskim imenom Levač. Arheološka istraživanja ove oblasti nisu obavljena u dovoljnoj meri i stpen izražajnosti se još uvek nalazi na početnom stupnju. za nešto voše od pola veka, obavljeno je svega nekoliko zaštitnih arheoloških iskopavanja, dok je prvo i jedino sistematsko istraživanj sprovedeno 1960. godine na praistorijskom lokalitetu u Tečiću“.

Izložbu je otvorio dr Nemanja Marković, iz Arheološkog instituta u Beogradu. Izložbu su posetili arheolozi iz Kragujevca, Mladenovca, Trstenika i građani opštine Rekovac.

Opština Rekovac je prepoznala vrednost i značaj arheološkog istraživanja Aleksandra Ristića i pomogla da se ostvari. Turistička organizacija opštine Rekovac je izdavač ove izložbe, a grafički dizajn je uradio Boško Protić.

Piše B. TOMIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *