Arsić: Ministarstvo kulture se ogrešilo o Levački Sabor

Direktor 47. Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ glumac Tihomir Arsić rekao je danas da se Ministarstvo kulture i informisanja ogrešilo i o Levački sabor što nije odborilo sredstva za njegovo održavanje i, kako je rekao, ovim potezom pokazalo veliku nebrigu prema izvornim manifestacijama.

promocija_sabor_20162

REKOVAC – Direktor 47. Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ glumac Tihomir Arsić rekao je danas da se Ministarstvo kulture i informisanja ogrešilo i o Levački sabor što nije odborilo sredstva za njegovo održavanje i, kako je rekao, ovim potezom pokazalo veliku nebrigu prema izvornim manifestacijama.

„Ministarstvo je ovim potezom pokazalo veliku nebrigu prema Saboru i mislim da se ogrešilo prema jednoj manifestaciji koja postoji 46 godina“, rekao je Arsić na konferenciji za medije u Rekovcu, povodom održavanja Sabora 6. i 7. avgusta u manastiru Kalenić.

Stalno kukamo da u kulturi nema para, „ali ja sam uveren da su pare loše raspoređene i da ih ipak ima“, ocenio je Arsić.

„Sabor je ove godine ignorisan od strane Ministarstva kulture i informisanja“, rekao je Arsić i dodao da se „Ministarstvo po ko zna koji put ogrešilo o manifestacije koje su izvorne i autentične narodne“.

„Elitna kultura je nešto što pokušava da sebi nađe prostora, a mi ćemo se boriti da ovu našu, običnu, jadnu, seljačku, srbijansku ili šumadijsku kulturu održimo“, zaključio je Arsić.

Direktorica Kulturnog centra u Rekovcu Katarina Avramov je kazala da je prošle godine pokrovitelj Sabora bilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a godina pre toga Ministarstvo kulture.

„Ove godine smo konkurisali sa projektom, ali nažalost nismo dobili sredstva, i pokrovitelj manifestacije je samo Skupština opštine Rekovac“, rekla je Avramov.

Predsednik Oraganizacionog odbora Sabora i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đođević je ocenio da će Sabor, i pored toga što nije dobio sredstva od ministarstva, i što je reč o siromašnoj opštini, „ispuniti sva očekivanja učesnika i gostiju“.

„Biće to jedan od boljih Sabora održanih poslednjih godina i nadamo se će u buduće ovakvim manifestacijama biti poklonjeno više pažnje od strane države“, rekao je Đorđević.

Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ po tradiciji se održava u porti srednjovekovnog manastira Kalenić i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.

Početak je ove godine, u manastirskoj porti, zakazan za 18. sati, 6. avgusta, a po tradiciji tu manifestaciju otvora predstavnik Vlade Srbije.

„Još se ne zna ko će ispred vlade otvoriti Sabor“, rekao je Tanjugu, Đorđević.

Svečanom otvranju prisustovaće, kako se očekuje, predstavnici diplomatskog kora, privredni, javni, politički i kulturni radnici Srbije, Šumadije i Pomoravlja.

Na otvaranju će nastupiti Vokalni solista Biljana Krstić i „Bistrik orkestar“ i Grupa „Una Saga Serbica“, a Arsić će govoriti stihove Đure Jakšića, Desanke Maksimović i izvesti monolog iz predstave „Solunci govore“ i besede vladike Nikolaja Velimirović.

Narednog dana, koji će početi liturgijom u manastirskoj crkvi, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke nastupiće 15 KUD iz Šumadije i Pomoravlja, a gostujuća KUD iz zemlje i inostranstva će imati revijalni nastup.

Biće organizovane izložbe starih i retkih knjiga, novina, časopoisa i publikacija, izložba slika Tomislava Savića.

Izložba i degustacija starih jale sa područja Levča, domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara.

Biće proglašena najočuvanija narodna muška i ženska nošnja  Šumadije, izbarna najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama i muškarac sa najdužim brkovima.

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *