Australijanci traže litijum u Levču

Australijska kompanija „Jadar risorsiz“ dobila je licencu za rudarsko istraživanje na četiri lokacije u Srbiji, pa sa već postojeće tri, tragaće za litijumom na sedam mesta u našoj zemlji.
Dozvola za istraživanje Rekovca pokriva bazene neogene starosti koji sadrže kontinentalne sedimente mapirane u ranom i srednjem miocenu.

Ova kompanija traga za rudom u takozvanom litijum-boratskom vardarskom pojasu u Srbiji, objavili su australijski mediji.

Trenutno obavljaju istraživanja na planini Cer, u blizini Vranja i Rekovca. Sada su dobili još četiri dozvole za ukupnu površinu od 261 kvadratni kilometar, na lokacijama Ursule i Siokovac, u blizini njihovog postojećeg istražnog polja Rekovac, te na lokacijama Dobrinja i Pranjani u blizini Čačka.

Projekat Rekovac pokazuje vrlo slično geološko okruženje sa slivom Jadar, koji je domaćin otkrića Jadarita svetske klase Rio Tinta

Kako je potvrđeno na sajtu kompanije „Jadar risorsiz“, na lokaciji Rekovac potvrđeni su nalazi litijuma i borata. Australijska kompanija namerava da za istraživanje te lokacije formira novu kompaniju „Balkan majning end minerals“. Nova kompanija planira dokapitalizaciju od 6,5 miliona australijskih dolara i izlazak na berzu. „Jadar risorsiz“ zadržaće 22 odsto vlasništva u novoj kompaniji.

Australijska rudarska kompanija „Sandfajer risorsiz“ već je iskazala interesovanje da investira dva miliona dolara u novu kompaniju, navode australijski mediji.

Više o ovom projektu pročitajte na sledećem linku: https://jadar.com.au/

4 komentara na “Australijanci traže litijum u Levču

  1. Nedajte gospodo da nam uniste prelepu i zdravu zivotnu sredinu. Lepota Levca nema cenu.Ako ne mogu da dovedu fabriku sa savremenom tehnologijom ne treba nam ni rednik…..

  2. Samo totalni idiot bi se time hvalio. Ali u opštini ih ne manjka hvala Bogu! Kopanje litijuma znači dve opcije:ili da se selimo, ili da se otrujemo.

  3. Moramo se boriti svim sredstvima protiv toga posto Rio Tinto, kome pripada Jadar Srbija, je poznat po tome da u tim zemljama gde oni vrse posao da narod mora napusti svoje domove, sela, gradove jer se to bagerima ukloni. Da ne pricamo o sirenje bokesti raka i drugih preko zatrovanjem vazduha i vode.

    NEMA PREDAJE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *