Azbuka Levča!

Da bi mogao da živiš u Levču, moraš da savladaš azbuku preživljavanja u ovom kraju. Oni iskusni Levčani kažu da nije lako, ali se može da se nauči. Vele, pamti se lako, ulazi u glavu. Zato naš list demisistifikuje azbuku Levča i zakopčava sve mitove ovog kraja.

DSC_0260-678x381

A * Apatija se razlegla u Levču. Ako izađeš na ulicu, ne bi trebalo da te začudi da ne vidiš nikoga živog. To je u Levču odavno normalno. Više se niko i ne čudi ovakvim pojavama. Pre ćeš na ulici naleteti na neko kuče ili mačku, ali na čoveka teško.

B * Beda i siromaštvo razjedaju levački kraj.

V * Voda. Neipsravna bakteriološki, nije ispravna za piće i pranje sudova, makar jednom godišnje. Što kaže naš narod – voda ne valja ni u opancima, a kamoli u stomaku.
Vino: Levački kraj je poznat po voćarstvu i vinogradarstvu. Mnoga sela su poznata po vinskim podrumima (Oparić i Lepojević) u kojima se čuvaju vina spravljena od najkvalitetnijih sorti grožđa.

G * Godine prolaze mi vozimo traktore. Jesmo li srećniji, jesmo li pametniji… Godine prolaze, mi starimo…

D * Dangube. Rekovac, kao i ceo Levač, je pun osoba koji kradu bogu dane, ne rade ništa. Traže posao, a mole boga da ga ne nađu.

Đ * Đubra se toliko nataložilo u Levču za poslednjih dva’es godina da smrdi na sve strane. Više ga ima u svakodnevnim prilikama, nego po štalama, torovima i oborima. Ima ih po njivama, ali sve ređe.

E * Evropska unija. Svaki peti Levčanin misli da je to neka zemlja u inostranstvu gde može dosta da se zaradi, pa da se troši u Levču.

Ž * Ženidbe su toliko retke pojave u Levču. Naši momci sad uglavnom pokušavaju da se ožene preko televezijskih emisija. Današnje devojke neće da se udaju u susedno selo, a kamoli da dođe neka iz grada na selo. Pu, pu, pu, da joj štikla ne propadne u tanko blato. Neki srećnici idu po nevestu preko Prokletija.
Život: najjeftinija kategorija u Levču.

Z * Zajebancija. Aktuelna na svakom koraku. Komšija komšiju, supružnik suprugu, momak devojku, sin oca, kondukter putnika, i sve tako u nedogled. Svi svakoga zajebavaju. Ovo je u modi od davnina.
Zaborav: Zaboravili smo na sve političke aktere od 1990. godine do dana današnjeg. Ili ih sve znamo, jer se nisu ni menjali?!?

I * Izolacionizam. Levčani teško prihvataju moderne stilove života, iako svaki drugi ima smart telefon i pipka po njemu po ceo dan.
Istina je zaboravljen pojam. Uglavnom se pravdamo da je istina neubedljiva, ukoliko nemaš neki jači argument od nje.

J * Javne tajne. Gde god da odeš svi pričaju o najmračnijim tajnama u Levču. Svi znaju neke priče i to provereno hiljadu posto. To se priča po kafanama, pijaci, salonima… Levač je mesto u kojem svi sve znaju o svakome, ali niko ništa ne sme javno da kaže. Svi su hrabri po kafanama, a kad dođe prilika i mesto da nešto kažu javno, svi su manji od makovog zrna.

K * Klika i karamaderija nam izbijaju na čelo kolone.

L * Levačke novine. Medij iz srca Srbije. Najuticajnije javno glasilo u Levču.

Lj* Ljuta. Obično naziv za rakiju poreklom iz Levča. Naziv „ljuta“ obično kao kontra „mekoj“ rakiji. Inače, rakija se u Levču konzumira dvanaest meseci u toku godine tj. stalno. Levčani vole da kažu da je založena „vesela mašina“ tj. kazan pomoću kojeg se peče rakija.

M * Minimalne zarade, minimalan život… Maksimalne želje, maksimalne frustracije…

N * Nada. Nada je odavno slaba uteha za život u Levču.

Nj * Njive. Sve više uparložene i zarasle u korov. Niko više neće za motiku da se uhvati, jer ni u poljoprivredi narod ne vidi izlaz.

O * Ostrašćenost. Mnogi Levčani poseduju ovu osobinu. Zašto? Ne znam, jer ni oni sami to ne znaju, niti bi hteli da znaju.

P * Prodavnica. Kultno mesto u Levčanina. Mesto gde su svi političari, pravnici, ekonomisti i lekari. Svi sve znaju i u sve se razumeju. Obično posle posla, kosidbe, freziranja ili nekog drugog rada na polju, svratiš i popiješ pivo. U letnjim mesecima priprata prodavnice radi i do ponoći.
Prođoh Levač, prođoh Šumadiju: Tradicionalni sabor narodnog stvaralaštva. Održava se na letnjoj pozornici u Kalenićkom Prnjavoru, poznatom po manastiru Kalenić. Na saboru se biraju najveći brkovi, najduže pletenice, najstarije narodne nošnje…

R * Rekovac. Centar Levča, opštinsko mesto, sve su institucije u njemu.

S * Sekurič, selo u Levču koje ima najveću površinu.

T * Ti ćeš meni da kažeš! Ti ćeš mene da učiš! Ti ćeš meni da psuješ majku! Ti da ćutiš! Ti da si mislio… Ti da si neki… Ti imaš dve sise, a ja dve ruke. Ti je šetaš, a drugi ti je je.. Poštapalicama nikad kraja.

Ć * Ćutljivost. Narod se povukao i zavladala je letargija. Svi su postali nezainteresovani za učešće u bilo kom društvenom angažmanu.

U * Utopija. I stvarno, Levač je mesto kojeg nema, koji „ne postoji“.

F * FK „Levač“. Bez obzira koliko ga neki vole ili ne vole, ruku na srce, nismo se nešto proslavili u Zoni. Držimo fenjer, dok se ne ugasi.

H * Hotel „Levač“. Kultno mesto sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Glavno stecište provoda tadašnjih generacija. Svi ga se sa nostalgijom sećaju. U toku je njegova rekonstrukcija!

C * Crkve i manastiri. Sve više nam zvrje prazni duhovni hramovi. Molimo se uglavnom da uslišimo nebo za kišu i Sunce. Odavno Levčani ne veruje nikome i nemaju poverenja ni u koga.

Č * Čardak. Baš smo postali čardak ni na nebu, ni na zemlji.

Dž * Džabe smo krečili. Levču teško da ima spasa.

Š * Šta na kraju? Levač kao i poslednje slovo u azbuci. Zadnja rupa na svirali. Otuđen, zaboravljen i nigde.

Jedan komentar na “Azbuka Levča!

  1. Što kaže Radišin: „Mnogo lepo piće, mis’im nikad nisam pio.“ (((((: E pa tako i ja za ovu azbuku, mnogo lep tekst! Tužan ali lep. Da se ovakva tužna sudbina sprema samo Rekovcu i Levču, gde bi nam bio kraj. Ali ne. Ovakav kraj doživeće ceo ovaj prostor (pod prostorom podrazumevam Srbiju jer je ona u izvesnom smislu anti-država, nije država nego prostor) a bolje neće proći ni Hrvatska, Bosna, Makedonija pa ni Bugarska i Rumunija. Negativni demografski trendovi prate sve ove države tako da u tom smislu situacija iz Rekovca nije ništa specijalno. Samo što je proces u Rekovcu izgleda ušao u terminalnu, poslednju fazu pa se zato čini da je gore nego na drugim mestima. Inače ako pratite vesti, videćete da je u Hrvatskoj na primer u toku pravi egzodus stanovništva u Evropsku uniju. Tako da za Srbiju još ima vremena. :)))) I tako…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *