Berač za kukuruz mu otkinuo šaku, doktor je spojio sa stomakom i spasao

Muškarcu P. M. starom oko 50 godina, iz Levča, berač kukuruza otkinuo je pre desetak dana maltene celu desnu šaku, ali će njegova drama, ipak, na kraju dobiti srećan epilog. 
Foto: Privatna arhiva, prod. dr Dejan Vulović/telegraf.rs
Kako prenosi portal telegraf.rs, profesor dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Kliničkog centra Kragujevac operisao mu je ruku, i  operacija uspešna. Ovom čoveku starom oko 50 godina, ruka je spasena, a predstoji mu još jedna operacija, pa fizikalna terapija.
Prof. dr Vulović, poznat po tome što operiše uz muziku, koju sam komponuje, kaže za Telegraf.rs da je operacija kod ovog pacijenta trajala, 2, 3 sata.– Pacijent je povređen beračem kukuruza pre 10-ak dana, i to je bila veoma teška povreda. Izgubio je veliki deo šake, zbog čega je bilo neophodno da se nadoknade tkiva i zatvore rane, prvenstveno. Zato je urađena operacija, a to se zove preponski režanj, u okviru koje se koristi tkivo sa svojim krvnim sudovima, a koje skidamo, faktički, sa stomaka – objašnjava prof. dr Vulović:– To tkivo se stavi na ruku, i posle određenog vremena ruka se odvaja od struka odnosno od stomaka. Prošlo je 7 dana od te intervencije i već se vidi da je uspelo. Videlo se, doduše, da je uspela u prva dva dana.

P. M. sledi još jedna operacija.

– To je operacija odvajanja ruke od stomaka. Operacija koju smo već izveli je malo složenija, traje dva, tri sata. Njemu su bili otrgnuti prsti. To su veoma teške povrede. Ti berači su jako snažne mašine, nanose teške povrede. Drugu operaciju ćemo mu izvesti sledeće nedelje. Time će biti završeno njegovo lečenje, a posle toga mu slede fizikalna terapija i rehabilitacija – objašnjava za naš portal prof. dr Vulović.

Objašnjava koliko je bitno što je ovom pacijentu spasao palac.

– Ono što je bitno kod njega, jeste da sam uspeo da mu sačuvam palac. A, palac je najvažniji prst na šaci koji čini preko 40 odsto funkcija šake – navodi prof. dr Vulović, koji je i predsednik Sekcije za hirurgiju šake Srpskog lekarskog društva.

Izvor: telegraf.rs/Ljubinka Račić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *