Berba grožđa učenika i profesora srednje škole u Rekovcu

Učenici i profesori Srednje poljoprivredno-veterinarske škole iz Rekovca počeli su berbu grožđa. Kažu grožđe je dobro rodilo, a u pitanju su kvalitetne sorte.

Berba grožđa je najbitniji deo godine za svakog vinara i vinogradara. Profesori i učenici naše škole ubrali su plodove svoga rada i odmah pri povratku pristupli preradi grožđa električnim muljačem.

Berba predstavlja vrhunac celogodišnjeg rada u vinogradu i trenutak kada se vidi svo vinogradarsko znanje i uspeh u borbi sa vremenskim prilikama.

Teoriju su tokom godine učenici primenjivali u praksi. I sada je došlo vreme da se bere grožđe. U ovoj školi se inače velika pažnja poklanja praktičnom radu, koji je nadogradnja teorijske nastave.

Pod momentom berbe podrazumevamo trenutak kada grožđe dostigne svoju zrelost, kada ima odgovarajući sadržaj šećera i odgovarajuću količinu kiseline, kao i pH vrednost. Zrelost grožđa se utvrđuje organoleptički, odnosno vizuelno se posmatra fizički izgled grožđa, boja, ujednačenost i ukus i fizičko-hemijskim analizama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *