Biljana Tomić dobitnik priznanja „Kulturni obrazac“

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je u Jugoslovenskoj kinoteci priznanje “Kulturni obrazac” ustanovama i pojedincima za “posvećeni rad na korist naše kulture”. Među dobitnicima ovog priznanja je i Biljana Tomić, direktor Narodne biblioteke ,,Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu za svesrdno zalaganje i dugogodišnji rad na polju kulture i bibliotekarstva.

bilja tomic
Veliko priznanje za biblioteku „Dr Milovan Spasić“

U uvodnoj reči ministar Vukosavljević je naglasio da “Jedno simbolično, ali iskreno hvala dobilo je formu priznanja pod nazivom “Kulturni obrazac” i možemo zaista reći da ove ustanove i pregaoci mogu da budu “kulturni obrazac” u svojim delatnostima na širokom polju kulture.

On je dodao da se na diplomi nalazi citat Slobodana Jovanovića: “Kultura daje onaj ugled i onu moralnu nadmoćnost koja, takoreći, neosetno i ne nailazeći na otpor, pobeđuje”.

U ime svih nagrađenih na priznanju su se zahvalili direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i član Komisije za Hilandar Mirko Kovačević.

Kratak film u produkciji Filmskih novosti podsetio je na sve ono što je obeležilo srpsku kulturu u proteklih godinu dana, od otvaranja rekonstruisanog Narodnog muzeja u Beogradu i Kulturnog centra Srbije u Pekingu, preko upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Listu nematerijalne kulturne baštine, akcije “Negujmo srpski jezik”, učešća Srbije kao počasnog gosta na sajmovima knjiga u Teheranu i Budimpešti, do radova na obnovi u manastira Hilandar, Gračanica i Banjska i povratka “Grotestnog plača” Zaharija Orfelina u Narodnu biblioteku Srbije.

Pripremio MOMČILO SRETENOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *