Bobanova bara raj za dušu!

Likovni umetnik Bernard Ljubas napravio kod Rekovca pravu malu oazu mira za sebe i svoje prijatelje.

rep-bobanova-bara-(3)

Bernard Ljubas, prijateljima poznatiji kao Boban, od potpuno nepristupačnog predela na tromeđi sela Siljevice, Komarana i Kruševice napravio je kod Rekovca pravi raj na zemlji. Kada je pre desetak godina na poklon dobio 22 ara u predelu zvanom Crvena zemlja, najpre je posekao trsku iz jezera, koje se od nje nije videlo, potom je doneo staru kolibu i napravio letnjikovac.

rep-bobanova-bara-(2)_620x0
Letnjikovac u etno stilu

Jezero je poribio babuškom i šaranom, a ceo predeo je ulepšao kamenjem iz okolnih reka i Morave i nazvao ga Bobanova bara.

– Kolibu, staru više od 130 godina, kupio sam u Dobroselici pre sedam godina – kaže Ljubas. – Kada sam je preterao sa prijateljima, Toplica Miletić, rodom iz Cikota, za nedelju dana besplatno je restaurirao kolibu čije su grede počele da se raspadaju.

Dok je on pravio letnjikovac, čistio jezerce i ulepšavao okolinu, život je počeo da buja. Nastanile su se životinje koje nikada nisu obitavale na tom prostoru. Jata lasta na jezeru piju vodu, čvorci noću spavaju na trsci, dolaze čaplje, pojavila se i barska koka, koja ima i mladunce, kornjače, vilini konjici, bliske…

– Ovo mesto sam zavoleo još kao dete. Dolazio sam ovde i rasterivao divlje patke, jer mi je bilo interesantno da vidim kako lete. Tek sada vidim koliko lepote ima na ovako malom prostoru – priča Ljubas.

Zbog toga nema dana da ne dođe u svoju oazu mira. Gotovo svakog dana svrati i poneki njegov prijatelj da uživa u prirodnim lepotama ovog ambijenta.

ZORICA GLIGORIJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *