Brkovi od metra, nošnja starija od veka

Porta srednjovekovnog manastira Kalenić i podno Gledićkih planina, proteklog vikenda odzvanjala je pesmom i igrom 19 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i regiona, mirisala je na starinska jela kaja su pripremile žene nekoliko udruženja, a pažnju okupljenih nesumnjivo su privukli i zdravičari koji su se nadmetali u kazivanju zdravica na dvodnevnom 48. Saboru „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.najlepsa-saborica-mirjana-pavlovic

Za najlepšu saboricu proglašena je Mirjana Pavlović (17) iz Velikih Krupaca, prva pratilja je Dana Felbab iz Novog Sada, a druga pratilja je Emilija Bažaljeva iz Luga. Najbrk sabora je Zoran Lazarević (77) iz Niša, čiji su brkovi dugi 160 santimetara, koji je i prošlogodišnji pobednik sa 140 santimetara. Najdužu pletenicu, 148 santimetara, imala je Milena Lukić (28) iz Jagodine, a u mlađim kategorijama najduže kike imale su Kristina Stišić (12) iz Milutovca, 138 santimetara, i Kristina Petrović (7) iz Jasikovice kod Kruševca, 89 santimetra, u kategoriji do 7 godina.

Najlepšu žensku narodnu nošnju imala je Jelena Pavlović iz Novog Pazara, a najlepšu mušku nosio je Saša Nikolić iz Plažana. Povelja „Brativoje Marković” uručena je Slobodanu Saviću iz Nadrlja, koji je doprineo očuvanju folklornog nasleđa i pokretaču mnogih kulturnih manifestacija, i JKP „Glaveja” iz Rekovca.

20637866_705667052938732_537691430519808737_n

– Najteže je održavanje brkova, jer moraju da se peru svakog drugog dana. Pošto su veoma dugi, vezujem ih iza uveta – navodi najbrk Sabora.

Milena Lukić, koja je imala najduži pletenicu, kaže da se nije šišala četiri godine, koliko i pobeđuje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Najteže joj je, kaže, da osuši kosu jer ne koristi fen da je ne bi oštetila.

– Povezali smo istoriju i održali tradiciju po kojoj je sabor prepoznatljiv u Srbiji. Ovo je retka manifestacija koja doprinosi oživljavanju rekovačke opštine. Prvog dana je održano takmičenje amatera Srbije u pevanju „Zlatni glas” Srbije, a sala je bila pretesna da primi sve ljubitelje narodne muzike – ocenio je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, i izrazio zadovoljstvo što je uprkos velikim vrućinama saboru prisustvovao veliki broj posetilaca, ali i razočaranje što Ministarstvo kulture nije pomoglo njegovo održavanje, već je novac obezbedila opština uz pomoć sponzora.

Po završetku sabora dolinom Kalenićke reke odjekivali su zvuci lejkaške grupe koji sviraju u tikve. Ukus davnih vremena nije izgubio sjaj već ukazuje da će se stari običaji i dalje prenositi s kolena na koleno.

Starinska jela

Posetioci su uživali i u gastronomskim specijalitetima udruženja iz Rekovca i Pirota. Rekovčanke su bile najponosnije na bobove pihtije i pogače bez aditiva, a Piroćanke na sarmu od vinovog lista, peglanu kobasicu i pogaču s ajvarom.

– Žene koje žive na selu trude se da neguju tradiciju na sve načine. Pripremamo stara jela kako se ne bi zaboravila, već da bismo ih prenosili s generacije na generaciju, ali i zbog toga što su zdravija od brze hrane – kaže Jasmina.

Tekst i foto: G.J./ G.Z. / E.L.N./ M.R.J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *