Čiča koji je proslavio „jagodinsko pivo“

Legendarni Milosav Mitrović (1892-1961), zvani Losa, koji je od pedesetih godina prošlog veka bio simbol „Jagodinske pivare“ jer je po njemu urađen čuveni „čiča“ na nalepnici za „jagodinsko pivo“, bio je veliki pivopija i samo ovo piće je konzumirao do kraja života.

Danas njegovi potomci žive u istom selu i čuvaju kuću u kojoj se deda Losa rodio i živeo, a čuvaju i uspomenu na njega kao jednog od najistaknutijih članova porodice Mitrović.7032e4e5169e739135fd4044f73f68ec

Čuveni jagodinski čiča, za one koji to ne znaju, nije izmišljen lik, delo nekog ilustratora ili plod nečije mašte. On je zaista postojao i rođen je i živeo u selu Dragovo. Bio je borac ratova 1914. do 1918. godine kada je bio teško ranjen zbog čega su mu amputirane obe noge. Prema rečima hroničara Dragova, Miroslava Ž. Simića, čiča Losa je bio jedna od najomiljenijih ličnosti ovog rekovačkog sela.

„Milosav Mitrović je često obitavao u Jagodini. Imao je čezu i konje i vozio se kako bi popio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani u Jagodini. Tako je i upoznao neke radnike pivare koji su radili u komercijali. Njima se on dopao i pitali su ga da li bi mogli da ga fotografišu. Dogovorili su susret kako bi se on lepo obukao za slikanje, što je i uradio. Deda Losa nije ni slutio da će postati prepoznatljiv lik i zauvek biti simbol „Jagodinske pivare“, kaže Simić.

Milosav je rođen u delu Dragova koje tamošnji meštani nazivaju Puljci, gde i danas žive Mitrovići – Losini unuci Slobodan (66), Stojan (65) i Dragomir (68).

„Znali su svi u porodici da ga je neko slikao i kada je nalepnica sa njegovim likom osvanula na flaši, silno se obradovao. Moj otac Borisav mi je pričao da je deda Losa smatrao da će na taj način večno da živi. Bio je invalid, ali nije odustajao, puzao je i tako radio u poljoprivredi. Kasnije je nosio proteze i radio s njima. Smatrao je gubitak nogu svojom nagradom i govorio da je to odlikovanje za borbu, bolje nego spomenik da su mu podigli. Tako je on gledao na svoj život“, priča Slobodan Mitrović.

Najviše je voleo da sedi ispred stare kuće koja i danas postoji. Hroničar Miroslav Simić poznaje zanimljivosti iz života čuvenog jagodinskog čiče.

„Svako ko zna po nešto o Losi, zna i da je on imao pravo da besplatno pije pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo „jagodinsko“. Poslednjih godina života bavio se pčelarstvom i imao nekoliko košnica koje je sam održavao. Bio je miljenik sela i ispred njegove kuće su obično Dragovčani sedeli i šalili se sa njim“, priča Miroslav Simić.

Jagodinski čiča, prisutan na bocama „Jagodinske pivare“, nedavno je u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi zaštićen. Jugonostalgičari ga rado pamte. Njegov ugled među pivopijama i prepoznatljivost šansa su za oporavak pivare koja je u teškom stanju i čeka već dugo na kupca. „Jagodinska pivara“ spada u red prvih fabrika srpske industrije, osnovana je daleke 1852. godine i otpočela proizvodnju sa petnaestak radnika.

A.Đ./D.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *