Čips od jabuke – made in Rekovac

BEOGRAD – Komisija nadležna za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija na period od 30 godina odobrila je do sada četiri zahteva, a odobrene investicije predviđaju izgradnju prerađivačkih kapaciteta za voće i otvaranje 65 radnih mesta, pišu Večernje novosti.

Ukupna vrednost odobrenih investicija je blizu 7,4 miliona evra na površini od 323 hektara, a predviđeno je i angažovanje oko 200 sezonskih radnika.

Prema pisanju tog dnevnog lista, komisija je odbila skoro 50 pristiglih zahteva za zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

Među prvim odobrenim zakupima je zahtev „Vinarije Levač“ iz Rekovca koja je aplicirala sa investicijom vrednom 1,6 miliona evra i koja predviđa ulaganje u proizvodnju čipsa od jabuke, vina, rakije, sirćeta od jabuke kao i podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara, a planiraju da otvore i 15 novih radnih mesta.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je sredinom februara ove godine javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tada kazao odgovarajući na kritike da je proces davanja zemljišta u zakup netransparentan, da je to što će javni poziv biti otvoren 30 dana, dokaz da ministarstvo sve radi otvoreno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *