Čudo u Rekovcu: Procvetala trešnja usred oktobra!

Masovno cvetanja voća početkom jeseni, odavno nije zabeleženo u Levačkom kraju. Jedan takav nesvakidašnji primer zabeležen je prve nedelje oktobra u Rekovcu, gde je procvetala trešnja. Nakon šokantnog grada početkom septembra koji je obrao voće i povrće u Rekovcu, cvetanje voća u oktobru došlo je kao novo iznenađenje.

20181004_115044 - Copy

Pred početak jeseni nesvakidašnja pojava u Rekovcu, ali i selima u Levču. Voćnjaci su se zabeleli kao da je proleće. Jesen u ovom delu Srbije višnja i trešnja dočekuju u cvatu. Procvetale su po drugi put ove godine. Neuobičajena pojava za ovo doba godina ne pamti se u ovom kraju.

-Pojava druge vegetacije u jednoj godini dešava se u godinama kao što je ova, kada ima izuzetno puno padavina tokom juna i jula i u zasadima u kojima nije primenjena adekvatna zaštita od bolesti i štetočina-objašnjavaju stručnjaci.

Skoro da nema sela da nije procvetalo po neko stablo, a proizvođači ovu pojavu tumače na razne načine, mnogi strahujući da naredne godine neće biti roda. Iako se ponekad dešava da malina cveta u jesen i donese rod, ovako masovno cvetanje voća u septembru nije zabeleženo decenijama.

– Ova pojava je nepoželjna. Posebno su osetljive koštičave voćne vrste kao što su trešnja, višnja, šljiva. I pored toga što nisu sve sorte osetljive na ovu pojavu, ove godine pokazalo se da su skoro sva stabla koštičavog voća, koja nisu štićena dovoljno ili adekvatno, rano ostala bez listova i sad se ponovo javilo listanje i cvetnje.

Posebno su, kaže stručnjaci, osetljiva mlađa stabla, kod kojih može doći do delimičnog sušenja, pogotovo onih koja su prerodila ili su neuhranjena i dodaje da proizvođači mogu da se nadaju da će rani mrazevi stići što pre.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *