„Čuvajmo naše stare“

U okolnim selima ostali su da žive samo stari meštani. Kroz projekat ,,Čuvajmo naše stare’’ i angažovanjem gerontodomaćica i lekara na terenu, opština pokušava da pomogne svima koji žive sami i koji nisu u mogućnosti da koriste osnovne zdravstvene usluge.
Petrija Milošević koja ima 87 godina, živi sama. Jedino društvo pravi joj gerontodomaćica Dušica, koja je posećuje svakog drugog dana i donosi joj potrebne namirnice i lekove. Kad nje nema tu je televizor.
„Pustim ga samo eto koliko da mi se čini da neko priča, a samoća je teška. Teža je samoća nego svaka bolest. Ne daj Bože niko da ima decu koja eto odu ili u grad ili rade po celom svetu“, rekla je Petrija Milošević iz sela Dragovo kod Rekovca.
Dušica obilazi, pored Petrije, još devetoro starih osoba kojima su pomoć i nega neophodni. Gde treba počisti, opere sudove i skuva ručak.
„Najpotrebnije im je da im dođemo i popričamo sa njima. To im je na prvom mestu. Sve drugo može i ne mora ali razgovor u njima probudi veliko oduševljenje i čini mi se kao da ćemo da im time produžimo i mi život“, naglasila je Dušica Temi, gerontodomaćica.
Mnoge stare osobe nisu u mogućnosti da odu do Doma zdravlja i obave redovne terapije pa ih doktori u okviru projekta ,,Čuvajmo naše stare’’ obilaze, pregledaju i proveravaju da li imaju potrebne lekove.
„Nije samo tu terapija u pitanju već i poseta, lepa reč, saveti o ishrani, kako da se neguju nepokretni pacijenti pošto je to stvarno njima neophodno, što zbog same posete i obilaska. Većina njih je sama, deca ili nisu tu ili ne žive sa njima“, rekla je Jasmina Jevremović, doktorka u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Rekovcu.
U projekat je uključeno samo devet sela sa oko stotinu korisnika ove vrste pomoći. Nedostatak finansijskih sredstava predstavlja najveći problem pa potrebna nega ne stiže do svih starih meštana u Rekovcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *