Čuvamo jednu kravu, ovce i svinje, ali nemamo siguran otkup

U rekovačkoj opštini je u toku berba kupina, koja je u ovom kraju uzgajana na oko 300 hektara, ali su, zbog niske otkupne cene, u poslednjih nekoliko godina mnogi zasadi iskrčeni, pa je površina pod njima upola manja.
Ne znam da li iko brine o seljaku – razočarana je Slavka. (foto: Novosti)

Ulaganja su prilična, jer mora da se prska zimi i posle berbe i da se kupuje veštačko đubrivo, a ima i posla oko vezivanja i orezivanja.

Iako kupine bolje podnose sušu od malina, na parcelama koje nemaju sistem za navodnjavanje rod je ipak podbacio. Osim toga, poljoprivrednici još ne znaju koja je otkupna cena.

– Već četiri puta smo kupine predali hladnjačaru u Tečiću. Nešto više od 200 kilograma. Cena još nije određena, a priča se da će da bude od 100 do 140 dinara po kilogramu. Pošto je rod omanuo, trebalo bi da bude najmanje 150 dinara. Ovih godina smo imali oko 1.200 kilograma, a ove ćemo najviše da uberemo oko 800 kilograma. A od njih živimo – kaže Slavka Matić (58) iz Rekovca.

Ona, njen suprug Dragan (65) i dve ćerke, od kojih jedna radi u fabrici sijalica, i svekar Stanimir (87), imaju kukuruz na 1,2 hektara, a na jednom hektaru pšenicu, ječam i ovas. Kupuju seme, đubrivo, naftu, uslužno kombajniranje je 14.000 dinara po hektaru, plaćaju košenje…

– Čuvamo jednu kravu, ovce i svinje, ali nemamo siguran otkup. Onda nas nakupci ucenjuju.

Prasad smo prodali po 180 dinara. Džak koncentrata je 1.150 dinara, a 13 prasadi pojelo je 20 džakova koncentrata. I šta dobijemo? Neko prase koje smo ostavili za nas. A gde je naša muka? Tako je i sa jaganjcima. Ne znam da li iko brine o seljaku – razočarana je Slavka.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *