Danas je letnji Aranđelovdan

Danas je Sabor arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta. Ovaj praznik u Rekovcu je poznat i kao „prvi sabor“.

Ove godine zbog loše epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom izostaće tradicionalno „Levačko poselo“ koje se organizovalo na bini u porti crkve Sv. Romana u Rekovcu.

Tog dana oživi mesto. Bašte i kafići budu puni gostiji iz okruženja, ali i levačkih gastarbajtera koji letnje mesece provode u svom rodnom kraju. Međutim, sada na snazi vanredna stituacija, pa su mere u ugostiteljskim objektima pooštrene, a i radno vreme je ograničeno do 23 sati za kafiće sa baštama.

Prvi je uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Slavi se kao Blagovesnik.

Crkva Arhangela Gavrila slavi kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Učestvovao je u Božjem stvaranju sveta i borbi protiv palih anđela, preneo je proroku Mojsiju svedočanstvo o Božjoj tvorevini i u pustinji ga podučio kako da napiše knjigu Postanja.

Najavio je rođenje Jovana Preteče, Presvete Bogorodice Marije, a potom i spasitelja ljudskog roda, Isusa Hrista.

Arhangel Gavrilo objavio je i najradosniju vest u hrišćanstvu, vest o Hristovom Vaskrsenju.

Freska arhangela na Hristovom grobu, Beli anđeo, iz manastira Mileševa, otelotvorenje je najvažnijeg hrišćanskog trojstva, ljubavi, vere i nade. Poslata je iz Evrope u prvom satelitskom prenosu video-signala između Starog kontinenta i Amerike, potom i u vasionu, u okviru „paketa ljudskih dostignuća“.

Mnogi narodni običaji vezuju se za ovaj praznik, u narodu poznat kao Letnji Aranđelovdan.

Svi su poslovi danas zabranjeni, osim ukoliko se započinje neka moba ili dobrotvorni rad. Ljudi bi danas trebalo da se sete bližnjih, posebno siromašnih.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *