Dečiji kulturni petak u Rekovcu

Udruženje „Gde su knjige nema brige“ iz Kragujevca i NB „Dr Milovan Spasić“, organizovali su prvi program u okviru projekta „Dečiji kulturni petak“, u petak 04.06.2021. godine u OŠ „Svetozar Marković“ u Rekovcu.

Dečiji kulturni petak je zamišljen kao projekat u kome bi učenici iz Kragujevca i bližeg okruženja (Knić, Gruža, Lapovo, Batočina, Rača i Rekovac) imali priliku da upoznaju afirmisane pisce za decu.

Deca Rekovca, su odabrana, da budu učesnici u ovom projektu, jer je osnivač udruženja, kragujevački, dečji pisac, Aleksandar Janjušević, svoje početničke , pesničke korake, upravo započeo u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Rekovcu i gostovao u levačkim osnovnim školama. Gosti prvog susreta su Branko Stevanović, dečji pisac iz Beograda i Aleksandar Janjušević iz Kragujevca.

U prvom delu druženja, nakon uvoda koji je napravio moderator, Branko Strvanović i Aleksandar Janjušević, dečji pisci su se predstavljali kazivanjem svojih dela i zanimljivosti iz života pisaca. Nakon toga, deca su postavljala pitanja i aktivno učestvovala u diskusiji sa piscima. U trećem delu, pisci su zadali „domaći zadatak“, koji se se sastojao od pisanja proznog ili poetskog dela, a koji bi se naslanjao na motive iz njihovog stvaralaštva. Po nekoliko radova sa svakog programa bi se, na kraju projekta pretočilo u zbornik koji će biti dostavljen učesnicima.

BRANKO STEVANOVIĆ je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pisaca za decu. Napisao je zavidan broj knjiga za decu, samostalno i u saradnji sa drugim piscima, a dobitnik je gotovo svih značajnijih nagrada u oblasti književnosti za decu. Uređivao je listove za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Priredio je veliki broj knjiga. Poezijom i kratkom prozom zastupljen je u antologijama, lektiri i udžbenicima osnovnih škola.

Aleksandar Janjušević, je poznati kragujevački pisac za decu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a radi kao sekretar u OŠ „ Natalija Nana Nedeljković“ iu kreagujevačkom naselju Grošnica. Do sada je objavio šest knjiga za decu.

Projekat je „Dečiji kulturni petak“ odobren je od strane Ministarstva kulture i informisanja i biće realizovan tokom ove godine.

Nešto novo, nešto dobro : Pisci i deca na jednom mestu, a Biblioteka je tu, da omogući takve susrete!!!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *