DESTILERIJA TRIFUN IZ DRAGOVA: Rakija po receptu pradede

Branislav Kostić (67), iz Dragova kod Rekovca, sa dvojicom sinova pravi rakiju od šljive, dunje, grožđa, kruške, jabuke i kajsije i tako ne samo što nastavlja porodičnu tradiciju, već je i proizvodi i skladišti na originalan način.

Branislav Kostić iz Dragova kod Rekovca je želeo da nastavi porodičnu tradiciju proizvodnje rakije koju je započeo još pradeda Trifun daleke 1912. godine. Upravo po njemu nova destilerija, napravljena pre četiri godine, dobila je ime. Kostićev cilj je proizvodnja kvalitetne rakije jer je levački kraj odličan za proizvodnju voća i rakije pošto nema zagađenja, a sastav zemljišta i vetrovi su takvi da pogoduju voćnim kulturama.

– Originalni smo i po tome što rakiju pečemo dva puta. Prvi put vadimo alkohol do pet odsto i tu rakiju lagerujemo. Kada je drugi put pečemo, odvajamo prvenac od jedan odsto, a sa ostatkom nastavljamo proces do 45 stepeni. Ali, i to sklanjamo jer nam je cilj samo sredina, odnosno srce rakije, svejedno da li je od šljive, dunje, kruške, jabuke ili kajsije. Sve, naravno, kako propisuje HASAP – objašnjava Kostić.

Rakija od šljive treba da odleži u novom hrastovom buretu bar šest godina.

Originalna je i ambalaža. Flaše nabavljaju u Italiji, čepovi su iz Nemačke, poklopci iz Rusije, a etikete iz Srbije. Svako pakovanje ima serijski broj, dok su reljefne, samolepljive etikete na engleskom jeziku jer je Kostić do sada rakiju plasirao isključivo u Švajcarskoj. Sada se, saznajemo, otvara i srpsko tržište…

Kostići planiraju da završe započetu degustacionu salu koja će biti deo destilerije. Na taj način mogu se privući domaći i strani ljubitelji rakija i može se promovisati turizam levačkog kraja koji je poznat po netaknutoj prirodi, brojnim manastirima, dobrom vinu i kvalitetnom voću. 

Zaljubljena u Levač

Aleksandra Antić, rodom iz Dragova, završila je za inženjera dizajna tekstila i odeće, pa se zaposlila u Beogradu, a pre nekoliko godina se vratila u zavičaj i u destileriji „Trifun“ sprovodi HASAP sistem.

Izvor: novosti.rs/agroklub.rs Foto: privatna arhiva fb

Jedan komentar na “DESTILERIJA TRIFUN IZ DRAGOVA: Rakija po receptu pradede

  1. „Visnjicica rod rodila nema visnju ko da bere“. Treba grozdje do kazana da dodje. Levac je prazan, nema naroda, nema radne snage. Banetu zelim uspeh. I Vucic , prilikom losete Rekovcu rece da nema radne snage za otvaranje nekog industrijskog pogona.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *