DIGITALIZACIJA: Savremena računarska oprema u rekovačkoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu je instalirana savremena računarska oprema za digitalizaciju građe Zavičajne zbirke po projektu „Nabavka opreme za jačanje kapaciteta digitalizacije u rekovačkoj biblioteci“. Projekat je sufinansiran finansijskim sredstvima MKRS i lokalne samouprave.

Nakon dobijanja novčanih sredstava odobrenih po projektu u našu biblioteku je stigla savremena oprema za skeniranje. Radi se o visokokvalitetnom skeneru Fujitsu ScanSnap sv600, kao i savremenom kompjuteru i HDD EXT. Digitalizacija zavičajne građe će od danas biti neuporedivo brža i kvalitetnija, upravo zbog velikog značaja za lokalnu istoriju, neophodnosti korišćenja bez bojazni od oštećenja, ali i zbog ugroženosti zbog neadekvatnog smeštaja (nedostatak prostora), nabavljena je savremena oprema za dalje digitalizovanje neknjižne zavičajne građe.

Fond zavičajne zbirke predstavlja jedini izvor građe i informacija ne samo o knjigama i autorima lokalnog značaja, nego pruža mogućnost i za opsežnija naučna i druga istraživanja. Projektom će digitalizovani materijal bio vidljiv na sajtu biblioteke i svakome će biti omogućen pristup korišćenja digitalizovanih bibliotečkih sadržaja.

Cilj projekta je stvaranje uslova za trajnu zaštitu i čuvanje zavičajne građe i neknjižne građe, kao i pristup i korišćenje digitalizovane bibliotečke građe od strane široke, ali i stručne javnosti.

Direktnu korist će imati prvo zaposleni u biblioteci koji će savremenijom opremom nastaviti na daljem procesu digitalizacije, kao i korisnici Biblioteke, što ljubitelji zavičajne zbirke i starih dokumanata, fotografija, pisama, što stručna javnost koja će kroz istraživačke projekte pristupom digitalizovanoj bibliotečkoj građi imati mogućnost pristupa važnim informacijama.

Indirektnu korist od projekta ima celokupna zajednica jer se na ovaj način trajno štiti i čuva vredna dokumentacija koja svedoči o vremenu, ljudima i događajima.

Digitalizacija građe omogućila bi da se široj javnosti, na moderan i vizuelno efektan način predstavi pokretno kulturno nasleđe opštine Rekovac i okoline.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *