Đorđevići iz Rabenovca grade nov ovčarnik, nakon što im je vatra progutala sve

Porodici Đorđević iz Rabenovca u septembru prošle godine izgoreo je ovčarnik od 550 kvadrata. Zahvaljujući donacijama rođaka i dobrih ljudi, počeli su da kopaju temelj za višenamenski objekat od oko 400 kvadrata, kapaciteta 70 ovaca, sa pratećim prostorijama za smeštaj hrane i poljoprivredne mehanizacije.

– Zahvalni smo ljudima koji su nam izašli u susret, ali smo svesni da ne mogu svi da rade besplatno. Zahvalni smo i znanim i neznanim ljudima koji su nam uplaćivali donacije na žiro-račun, koji je objavljen i u vašem listu. Taj novac biće dovoljan za izgradnju dela objekta, a moraćemo da se snađemo za ostatak da bismo objekat stavili pod krov i da bismo kupili nova grla ovaca. Deo novca uložili smo i kupovinu krave, junice i teleta, koje smo čuvali u staroj staji – kaže Miloš Đorđević i dodaje da bi im svaka pomoć dobrodošla.

Podsetimo se da je ovoj porodici vatra za jednu noć „progutala“ i pomoćni objekat od 90 kvadrata, 50 umatičenih ovaca rase „romanovska“ i „il de frans“, puno sitne živine, kace sa 700 kilograma šljiva spremnih za pečenje rakije, 16 kubika srtugane građe spremne za izgradnju novog objekta, oko 2.500 bala sena, 28 metara ogrevnog drveta, više priključnih mašina, čime je načinjena šteta od oko 40.000 evra. Dodatna šteta iznosi oko 15.000 evra, jer nisu mogli da prodaju jagnjad.

Iz požara su uspeli da spasu dvadesetak ovaca, ali su polovinu morali da prodaju, jer nisu imali gde da ih čuvaju.

– Za 20 minuta smo ostali bez sredstava za život, a vatra, koju je izazvao kratak spoj, parala je nebo i videla se na 10 kilometara. Bilo je strašno. Jedva smo izvukli žive glave. Pre četiri godine napravili smo pravi drvengrad. Kupovali smo bagrenjare i topole, sami sekli i strugali. Samo su nas ekseri koštali 500 evra – kaže Đorđe koji se nada da će konačno da „stanu na noge“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *