Drugi „Levački vino-fest“ u Rekovcu

U subotu 04. maja 2019.godine sa početkom u 12 časova u parku ispred OŠ ,,Svetozar Marković“ u Rekovcu održaće se drugi ,,Levački vino fest,, uz učešće preko trideset vinarija i još nekoliko proizvođača komplementarnih proizvoda (sirevi, burad i vinova loza) ali i uz degustaciju levačkih specijaliteta i prigodan muzički program.
Levač je odvajkada bio poznat po proizvodnji vina i grožđa

Prošle godine na premijernom vino festu okupilo se oko tridesetak izlagača iz zemlje i preko šestotina posetilaca kao i brojni mediji iz regiona i šire. Fotografije sa prošlogodišnje manifestacije možete pogledati u galeriji.

Bogata istorija levačkog vinogorja ,koje se nalazi između Juhora na istoku i Gledićkih planina na zapadu, oivičeno je velikim gradovima Jagodinom, Kragujevcem i Kruševcem od kojih je Rekovac kao centralno mesto opštine gotovo podjednako udaljen, inspirisala nas je da organizujemo jedan vinski festival koji će da širi slavu vina i vinogradara ali i vinsku kulturu širom regiona i šire.

Inače u levačkom kraju proizvodnja grožđa i vina odvijala se odvajkada sa posebnom pažnjom i ljubavlju . Levačka vina su konzumirali rimski carevi, srpska srednjevekovna vlastela i dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Postoji više teorija o poreklu imena Levač, pretpostavlja se da je dobio ime po tome što gledano sa okolnih planina ima oblik koji podseća na levak, pa odatle i potiče ideja za logo festivala koji je kreiran da predstavlja spoj vinske čaše i levka.

Pozivamo Vas da svojim učešćem obogatite prvi ,,Levački vino fest,, i da kao posetilac uživate u najboljim domaćim vinima koja su osvajala nagrade na domaćim i svetskim vinskim festivalima.

Takođe možete iskoristiti priliku da obiđete neke od turističkih atrakcija kao što su manastir Kalenić, manastir Preradovac ili manastir Manastirak, ali i arheološko nalazište Županjevac grad , zatim izvor Zgovor voda(Govor voda) a za ljubitelje umetnosti tu je čuvena ,,Oparićka škola,, naivne umetnosti.
Dođite da zajedno doživimo istoriju levačkog vinogorja i uživamo u vinima iz svih krajeva Srbije.

Organizatori festivala su Opština Rekovac i Turistička organizacija opštine Rekovac, dok su prijatelji manifestacije poznate levačke vinarije Lastar iz Sekuriča, Miletić iz Oparića, Vineks iz Belušića i Levač iz Rekovca.

Pripremio MOMČILO SRETENOVIĆ, direktor TO Rekovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *