Dualnim obrazovanjem do lakšeg zaposlenja

Za đake koji upišu ovaj smer postoji obezbeđen besplatan internat.
Postoji i mogućnost sudiranja posle završene ove trogodišnje škole.

Ministarstvo prosvete odobrilo je upis kombinovanog odeljenja trećeg stepena i to cvećar, vrtlar i poljoprivredni proizvođač, umesto odeljenja poljoprivredni tehničar koje je četvrtog stepena. Ovo kombinovano odeljenje je po programu dualnog obrazovanja, što znači da će deca primati mesečnu novčanu nadoknadu u skladu sa mogućnostima. Za đake koji upišu ovaj smer obezbeđen je besplatan internat. Postoji mogućnost studiranja posle završetka ove trogodišnje škole.

I danas, posle 50 godina postojanja, Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu uživa veliki ugled.

Razlog tome je maksimalno i stalno inoviranje nastavnih sadržaja i primena savremenih metoda i tehnika edukacije, počev od osnovnog strukovnog do specijalističkog, permanentnog i drugih oblika obrazovanja.

Učenici naše škole provode vreme u moderno opremljenim učionicama primenom najnovije tehnologije u obrazovanju, modernog i udobnog prostora.

Škola je opremljena savremenim informatičkim kabinentom i računarima posledenje generacije kao i savremenim pomagalima.
Profesori Poljoprivredno-veterinarske škole su vrhunski stručnjaci, maksimalno predani radu sa učenicima.
Praktičnu nastavu učenici obavljaju na školskoj ekonomiji .Srednja-Poljoprivredno-veterinarska-skola-Rekovac-Kragujevac-8

Škola raspolaže zemljištem, potrebnom mehanizacijom za njegovu obradu, moderno uređenim štalama u kojima se nalaze životinje o čijem zdravlju i napredovanju računa vode zaposleni radnici i profesori koji znanje i ljubav prema životinjama prenose na učenike. U sklopu školske ekonomije planirana je nabavka nekoliko grla konja. Škola ima traktore i potrebne priključne mašine i obrađuje oko 80 hektara zemlje, kako u svom vlasništvu tako i ono koje uzimamo pod zakup.

Na oranicama škola zasađuje sve vrste žitarica: pšenicu, kukuruz, ovas, ječam, soju….

Takođe na svojim paracelama proizvodi sve vrste povrtarskih kultura: papirku, paradajz, krastavce, kupus, grašak…
Ima krave muzare, rasne svinje i mangulice, ovce i koze. U planu je otvaranje farme tovnih pilića i koka nosilja. Takođe škola ima staklenik i plastenike gde će cvećari moći da izvode praktičnu nastavu.

Škola se bavi i proizvodnjom meda gde poseduje 40 – ak košnica sa tendecijom povećanja.

Da bi učenici stekli širi spektar iskustva u odnosu na osnovni školski program u školi su obuhvaćene i dodane vanškolske aktivnosti kao što su aktivnosti učenika u školskom ansamblu Kulturno-umetničkog društva, grupi recitatora , literarnoj grupi , dramskoj grupi, grupi instrumentalista, grupi interpretatora narodnih i zabavnih pesama, grupi ljubitelja lepe fotografije…
Sve ove sekcije imaju svoj plan i program, kao i svoje rukovodstvo.

Dom učenika nalazi se na lepom mestu, okružen zelenilom, urađenim parkom i cvećem raznih boja. Kada procvetaju dugogodišnje lipe, milina je proći pored internata, a posebno stanovati u zgradi koja je prilagođena za savrmeni smeštaj učenika.

Direktor škole, Vladica Marković, prof, smatra da je ova obrazovna ustanova idealna za sve mlade ljude koji žele da se bave ovim poslom u budućnosti.

– Poljoprivreda je jedna od najvećih šansi za zapošljavanje u Srbiji. Tradicija ove škole je izuzetno duga – kaže direktor škole i dodaje – Preporučio bih svršenim osmacima iz našeg regiona i šire da upišu našu školu, jer će ovde steći pravo znanje iz ovih oblasti –

Uvođenjem novog smera, kombinovanog odeljenja po programu dualnog obrazovanja, pružamo učenicima šansu u smislu iskazivanja potreba koja to zanimanja treba školovati jer mladi treba da vide dok se još školuju kako to izgleda kad se radi, pa ih to i opredeljuje možda i za otpočinjanje nekog samostalnog posla.
Ovde smo uvideli šansu za otpočinjanje samostalnog posla u oblasti poljoprivredne proizvodnje, cvećarstva i povrtarstva.

U oblasti smera poljoprivrednog proizvođača, učenici sa bave poljopirvrednom proizvodnjom: ratastvom, povrtarstvom i voćarstvom. Uče kako da pripreme tlo za sejanje i sađenje, oranje, đubrenje, navodnjavanje. I svet to na paracelama školske ekonomije. Prate rast i razvoj žitarica, krmnog bilja (za ishranu stoke) ili povrća. Uče kako da sazrele useve žanju, ubiraju, skladište i distribuiraju na tržište. Uče kako se prerađuje ratarski proizvodi za industrijsku proizvodnju.

U školi radiće na farmi, plastenicima i staklenicima , a u praksi po završnom školovanju u šećeranama, mlinovima, uljarama, u preduzećima za preradu voća i povrća.Učenici će biti osposobljeni samostalnu poljoprivrednju kao uspešnim vođenjem sopstvenog gazdinstva..
Sa zvanjem poljoprivredni proizvođač, učenici se mogu zaposliti u svakoj radnoj organizaciji koja se bavi proizvodnjom ratarskih, voćarskih, povrtarskih i vinogradarskih kultura, na stočarskim farmama, u preduzećima za preradu voća i povrća, u mlinovima, a osposobljeni su i da sami vode svoju poljoprivrednu proizvodnju.
Mogu nastaviti i školovanje putem dokvalifikacije u obrazovni profil poljoprivredni tehničar.

Cilj je da se već tokom formalnog obrazovanja, steknu funkcionalna, praktična i primenljiva znanja i razviju veštine koje bi im omogućile da se odmah po završetku školovanja, u što kraćem vremenskom periodu, uključe u realni proces rada, da praktično već tokom školovanja nauče da primenjuju teoretsko znanje koje stiču i da možda po završetku školovanja, i sami osnivaju sopstvene biznise.

I sve ove tri oblasti, poljoprivredni proizvođač, cvećar i vrtlar su direktno kompatibilne kako sa okruženjem gde se škola nalazi, tako i u uslovima same škole gde se nastava izvodi. Raspoloživost školskih kapaciteta poljoprivrednog zemljšta, mehanizacijom, stočnim fondom, kao i parcelama za povrtarske kulture obezbeđuju sigurno osnovu za osposobljavanje učenika za otpočinjanje sopstveog biznisa iz navedenih smerova. Program dualnog obrazovanja predviđa i sklapanje ugovora sa poslodavcima a da poslodavci daju učenicima i određenu nadokanadu u koliko žele da ih zadrže kod sebe.

Praksa proizvodnja cveća u sredini gde se škola nalazi u poslednje vreme sve više dobija na značaju. To je i razlog više da se učenici dobro osposobe i steknu znanja iz ove oblasti i steknu uslove za sopstevni biznis.

Konkretna obuka vršiće se u sopstevnim staklenicima koje će škola još izgraditi za ove potrebe.

Učenici na smeru za cvećare stiču znanja o vrstama i karakteristikama saksijskog i rezanog cveća, kao i o zelenilu koje se koristi kao pomoćni materijal u cvećarstvu. Učenici će ovladati tehnikom izrade aranžmana i dekoracija za razne prilike, a osposobiće se i za dekoraciju prostora cvećem. Poseban deo učenja posvetiće se nezi, presađivanju i održavanju saksijskog, sezonskog i rezanog cveća.

Ozbizirom da se i sama škola nalazi u prekrasnom i lepo uređenom ambijentu, prepunom zasađenog ukrasnog bilja šanse za osposobljavanjem vrtlara su velike.

Učenici će imati priliku da se uče uzgoju različith vrsta ukrsnog bilja i cveća, drveća voća i povrća, razmnožavanju sadnica i njihovim zasađivanjem po parkovima, vrtovima i okućnicama. Sadnice ukrasnog drveća pripremaće se za prodaju .

I još mnogo toga imalo bi se lepog i korisnog govoriti o aktrativnim zanimanjima koja su praktična za primenu odmah posle završenog školovanja a i mogućnostima primene i samom toku školovanja.

Ovom prilikom pozivamo učenike da upišu jedno od ova tri atraktivna smera u Poljoprivdno-veterinarskoj školi u Rekovcu i sebi stvore uslove za soptveni biznis.

Milan R. Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *