Ekonomija Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu trpi zbog onlajn nastave

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu suočava se sa izazovima održavanje školske ekonomije koja se prostire na oko 50 hektara jer su u proizvodnji, kroz stručne predmete, učestvovali i učenici koji sada zbog oštrijih mera pohađaju onlajn nastavu. Sav posao oko nege životinja ali i zasada biljnih kultura pao je na zaposlene, profesore i radnike ove škole.

Poljoprivredno- veterinarska škola u Rekovcu sa 184 učenika jedna je od stručnih škola sa sopstvenom ekonomijom koja se prostire na oko 50 hektara. Kroz praktične predmete učenici su zajedno sa zaposlenima u ovoj školi učestvovali u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji, međutim zbog oštrijih mera pohađaju onlajn nastavu.

„Uglavnom se bavimo ratarstvom i glavna nam je proizvodnja kukuruza, pšenice, ovsa i ječma. Zatim radimo i povrtarstvo gde sve ide za dom učenika jer Poljoprivredno- veterinarska škola obezbeđuje na ekonomiji kompletnu proizvodnju za potrebe učenika doma, tako da imamo i u tom smislu uzgoj svinja, krava i ovaca. Imamo i tri i po hektara šljive i tu je zastupljena čačanska lepotica i čačanska rodna a imamo i 25 ari vinograda“, kaže Ljubiša Stevanović, v.d. direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

Profesori praktičnih predmeta se svaki dan nalaze na školskoj ekonomiji i pokušavaju zajedno sa radnicima da održe proizvodnju a nedostatak pomoći učenika kroz stručnu nastavu osetili su svi zaposleni.

„Sada je taj najveći deo posla potpuno pao na radnike koji su zaposleni ovde na školskoj ekonomiji, pa i na same nastavnike i profesore koji moraju da dolaze u ispomoć kada imamo neke veće i obimnije poslove. Evo recimo uskoro će biti rezidba pa se organizujemo da u toku sledeće nedelje završimo rezidbu našeg voćnjaka koji je ovde u neposrednoj blizini Rekovca na nekih dva kilometra odavde i tu će biti angažovani i nastavnici. Sami učenici nam govore da im je mnogo lakše kada dolaze u školu i da mogu mnogo više da nauče, da steknu određena znanja i da sama ta znanja primene ovde na školskoj ekonomiji“, objašnjava Goran Đorđević, nastavnik poljoprivredne grupe predmeta.

U planu je i proširenje po rasnom sastavu i vrsti životinja školske farme kad se učenici vrate. Za sada profesori šalju đacima snimke sa školske ekonomije iako se najbolje stručno znanje prenosi kroz direktan kontakt sa životinjama.

„Teško je najviše našim radnicima naravno na koje je pao i onaj deo posla koji su radili učenici. Naravno učenici ne rade sve, oni imaju taj deo nastave koji se zove higijena i nega životinja odnosno održavanje životinja. Ostaje samo to da krenemo da nadoknadimo taj direktni kontakt sa životinjom, naravno koliko je to dozvoljeno i kada bude potrebe. Mislim da su naši učenici spremni i da su zadovoljni ovim radom a to se vidi i po njihovom angažovanju jer nastava ne traje samo pre podne ili posle podne nego ceo dan. Šalju i oni svoje snimke a dosta njih živi na selu i ima svoje životinje a tu su i deca koja su u gradovima a imaju svoje kućne ljubimce“, kaže Nenad Anić, profesor veterinarske grupe predmeta.

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu dobila je od Evropske Unije donaciju vrednu 10 miliona dinara u vidi najnovije mehanizacije, neophodnih mašina koje će olakšati proizvodnju na školskoj ekonomiji.

ANA REBIĆ/RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *