Epidemija hepatitisa A u Belušiću

Prema informaciji Insitituta za javno zdravlje iz Ćuprije, epidemija hepatitisa A u Belušiću otkrivena je krajem maja meseca u samom selu, sa nekoliko obolelih.hqdefault

Štab za vanredne situacije Opštine Rekovac, na čelu sa komandantom štaba Aleksandrom Đorđevićem, izdao je saopštenje u kome se navodi da voda iz svih bunara nije za piće do zvaničnog proglašenja prestanka epidemije.

„Svi građani mesne zajednice Belušić, koji su na posredan ili neposredan način bili u kontaktu sa obolelim licima mogu da u laboratoriji u Domu zdravlja Rekovac donesu uzorak urina (mokraće) sa uputom izabranog lekara. Po potrebi Dom zdravlja će organizovati rad laboratorije i tokom vikenda“, stoji u saopštenju i preporukama rekovačkog Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja Rekovac apeluju da stanovništvo svakodnevno upražnjava dobre higijenske navike, jer je to najbolji vid prevencije virusnog Hepatitisa A.

„Adekvatno pranje ruku sapunom i higijenski ispranom vodom posle svake upotrebe toaleta, pre i tokom pripremanja hrane, kao i pre svakog konzumiranja namirnica, sasvim je dovoljno da se spreči kontaktno širenje ove infekcije“.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *