Evo razloga zašto da budete đak srednje škole u Rekovcu

U vremenu kada nam se broj dece i đaka u Levču smanjuje, a profesori svake godine brinu da li će imati potrebnu normu časova, „trka“ za upis nove generacije u srednju Poljoprivredno-veterinarsku školu u Rekovcu je već počela. 

Tokom pandemije virusa korona, promocija se preselila na internet i to najviše na društvene mreže fejsbuk i instagram. Tako i srednja škola u Rekovcu, koja postoji više od šest decenija, nastavlja svoju promociju putem socijalnih mreža predstavljajući pogodnosti upisa i učenja u ovoj obrazovnoj instituciji.

Ove upisne 2021/2022. godine potencijalni učenici mogu da upišu jedan od četiri moguća smera, a to su: poljoprivredni tehničar (IV stepen), ekonomski tehničar (IV stepen), veterinarski tehničar (IV stepen) i kuvar (III stepen).

U cilju realizacije prektične nastave škola raspolaže i školskom ekonomijom, koja prostorom, opremom i kadrovima zadovoljava uslove za ostvarivanje nastavnog programa.

Svi učenici prvog razreda stiču pravo na stanovanje u domu učenika. Za sve učenike prve godine smerova kuvar, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar smeštaj i ishrana su BESPLATNI.

Dom učenika ima i svoju kuhinju, a opremljenost i uređenost je prema savremenim zahtevima učeničkog standarda.

Škola sa svojim nastavnim kadrom organizuje stručne posete, ekskurzije i praktičnu nastavu. U školi postoji aktivan đački parlament, a učenici uređuju i časopis 45 minuta.

Škola je jedan od pokretača društvenog života u Rekovcu i postoji veliki motiv i interes da ona opstane u narednom periodu.

Poljoprivredno- veterinarska škola u Rekovcu sa 184 učenika jedna je od stručnih škola sa sopstvenom ekonomijom koja se prostire na oko 50 hektara. Kroz praktične predmete učenici su zajedno sa zaposlenima u ovoj školi učestvovali u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.

„Uglavnom se bavimo ratarstvom i glavna nam je proizvodnja kukuruza, pšenice, ovsa i ječma. Zatim radimo i povrtarstvo gde sve ide za dom učenika jer Poljoprivredno-veterinarska škola obezbeđuje na ekonomiji kompletnu proizvodnju za potrebe učenika doma, tako da imamo i u tom smislu uzgoj svinja, krava i ovaca. Imamo i tri i po hektara šljive i tu je zastupljena čačanska lepotica i čačanska rodna a imamo i 25 ari vinograda“, kaže Ljubiša Stevanović, v.d. direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

U planu je i proširenje po rasnom sastavu i vrsti životinja školske farme.

Dok mnoge gradske škole nemaju savremenu opremu na kojoj bi deca učila da rade zanate za koje se školuju, to u poljoprivrednoj školi u Rekovcu nije slučaj. Ova škola, odnosno đaci i nastavnici, obrađuju 60 hetara svoje zemlje. Škola ima i stoku, krave i bikove, svinje plus mangulice, ovce, jagnjad i koze. Prava atrakcija na farmi je i konjić Soko.

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu dobila je od Evropske Unije donaciju vrednu 10 miliona dinara u vidi najnovije mehanizacije, neophodnih mašina koje će olakšati proizvodnju na školskoj ekonomiji.

Takođe, obezbeđen je i besplatan prevoz za sve učenike sa teritorije Opštine Rekovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *