Fabrika meda u Rekovcu?

Sve su šanse da Levač dobije prvu fabriku za pakovanje i plasman meda.

Savez pčelarskih organizacija Srbije počeće naredne godine izgradnju sopstvenog pogona za pakovanje meda i to na području one opštine ili grada koji Savezu bude ponudio najveću pomoć oko izgradnje, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacije Srbije Rodoljub Živadinović.

phoca_thumb_l_pcelinjak
Pčelinjak u Levču

U opštini Rekovac ocenjuju da ovakvu inicijativu nikako ne smeju propustiti.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević nagovestio je da će ovih dana njegov tim intenzivirati razgovore sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije kako bi se fabrika meda sagradila u Levču.

-Naša opština će pomoći gradnju fabrike kroz infrastrukturu, lokaciju i kapacitete. U Levču ima dosta pčelara kojima je to osnovna ili dopunska delatnost. Pokretanjem fabrike pčelare Levča više niko ne bio mogao da ucenjuje po pitanju plasmana meda – istakao je Đorđević.

Rodoljub Živadinović kaže da su ove godine pojedini otkupljivači med od suncokreta plaćali pčelarima samo 1,5 evra po kilogramu, iako je realna cena bila 2,1 evro. 

On je istakao da su pčelari primorani da prodaju med i po ovako niskoj ceni jer je godina bila izuzetno loša, a novac im je hitno potreban kako bi sačuvali proizvodnju i „uzimili“ pčele.

Predsednik Društva pčelara “Levač” iz Belušića, Boban Rajković, kaže da poslednjih godina vlada prava ekspanzija u bavljenju pčelarstvom u levačkom kraju.

-U Levču danas ima oko 8.000 košnica. U našem društvu je registrovan 31 pčelar, mada ima dosta neregistrovanih a bave se pčelarstvom. Udruženje postoji od 1997. godine i članovi smo Saveza pčelarskih organizacija Srbije – priča Rajković dodajući u šali Levač danas ima više košnica nego stanovnika.

Pčelinjaci članova Saveza pčelarskih organizacaicija, tokom 2015. godine, dali su oko 7.000 tona meda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *