GDE ZA PRVI MAJ? Najpopularnije destinacije u Levču

U susret prvomajskim praznicima, Levačke novine vam predstavljaju neke od najprimamljivijih lokacija za odmor i rekreaciju u Levču.
Pogled na pitoreskni krajolik: Bobanova bara FOTO: SUZANA BOGDANOVIĆ

Bliži se 1. maj, a sa njim i idealna prilika da pronađete predah od svakodnevnog stresa i obaveza. Iskoristite odmor i isplanirajte uživanje  u netaknutoj prirodi opštine Rekovac.

Levač je poznat po manastirima, a pokraj njih se nalazi idilična priroda ispresecana rečicama i potocima.  Tereni koji uz šume imaju debelu hladovinu idealni su za postavljanje šatora. I dok se u Raletinačkoj ili Kalenićkoj reci hladi piće, pored se okreće prase ili peče najukusniji roštilj.

Raletinac

Na šumovitim obroncima Kremenca, nedaleko od sela Velikih Pčelica i Ratkovića, nalazi se Raletinac posvećen Svetim Apostolima. Prema narodnoj tradiciji podignut je početkom 15. veka kao isposnica obližnjeg Denkovca. Pokraj manastira protiče reka, koja izletnicima u mesecima žege pruža odlično rashlađenje kako za telo tako i za piće. U ovaj kraj za 1. maj najviše dolaze izletnici iz okoline Rekovca i Kragujevca.

Kalenićki Prnjavor

Prolazeći kroz živopisan Levač, nikako ne smete zaobići manastir Kalenić, top destinaciju za izletnike za Levčane i meštane okolnih opština. Pokraj Kalenićke reke decenijama mlađe generacije uz logorsku vatru dočekuju uranak. Manastir Kalenić predstavlja najveću znamenitost Levča. Izgrađen je u 15. veku pod pokroviteljstvom protovestijara Bogdana. Najposećeniji je u vreme Levačkog sabora.

Bobanova bara

Bernard Ljubas, prijateljima poznatiji kao Boban, od potpuno nepristupačnog predela na tromeđi sela Siljevice, Komarana i Kruševice napravio je kod Rekovca pravi raj na zemlji. Kada je pre desetak godina na poklon dobio 22 ara u predelu zvanom Crvena zemlja, najpre je posekao trsku iz jezera, koje se od nje nije videlo, potom je doneo staru kolibu i napravio letnjikovac. Iz godine u godinu, ljudi iz cele Srbije dolaze u vreme prvomajskih praznika da sa društvom ili u krugu porodice provedu nekoliko sati u netaknutoj prirodi pitomog Levča.

Govor voda

Govor voda je izvor na brdu Grad (818m). Zanimljivost ovog izvora je u tome što se iz malene pukotine u steni čuje žubor vode, koja izbija na površinu nekoliko metara dalje. Zbog ovog žubora izvor je i dobio naziv „govor voda“. Najjednostavniji način da se dođe do ovog izvora je uz pomoć meštana iz okolnih sela Županjevca i Sibnice, a mnogi će biti raspoloženi da vas odvezu blizu izvora i vrate nazad u selo svojim traktorom. Po legendi, ova voda je isceliteljska, a posebno pomaže deci koja imaju problem sa govorom tj. mucanjem.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *