Inicijativa za formiranje lokalnih akcionih grupa

Meštanima sela Donja Sabanta, Velike Pčelice, Velika Sugubina, Dulene, Gornja Sabanta, i sela sa teritorije opštine Rekovac, a u cilju uspostavljanja partnerstva javnog, privatnog i nevladinog sektora predstavljena je inicijativa za formiranje Lokalne akcione grupe (LAG), čiji će rad biti zasnovan na LEADER principima ruralnog razvoja EU.
Cilj sastanka sa predstavnicima pet sela iz Šumadije i sela opštine Rekovac je uspostavljanje međusektorskog partnerstva

Na sastanku koji je organizovan u Donjoj Sabanti prisustvovali su predstavnici Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, načelnica Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj Nataša Pešić Radosavljević i član Gradskog veća za lokalnu samoupravu Vitomor Nedeljković.

Cilj sastanka sa predstavnicima pet sela iz Šumadije i sela opštine Rekovac je uspostavljanje međusektorskog partnerstva kroz formiranje Lokalne akcione grupe, koja će vodeći se LEADER principima izraditi lokalnu strategiju razvoja, kazao je Vitomir Nedeljković. Кako bi se u skladu sa potrebama razvoja teritorije Lokalne akcione grupe poboljšao kvalitet života u seoskim sredinama strategijom će biti definisani prioriteti i predlozi projekata u koji će moći da se uključe mladi, manjinske i ugrožene grupe, žene iz seoskih sredina, udruženja poljoprivrednika i tradicionalnih zanata, penzioneri, ali i institucije koje podržavaju aktivnosti ovih grupacija, pojašnjava Nedeljković. U razvoj teritorije LAG-a moći će da se uključe svi koji to do sada nisu bili u mogućnosti, ističe Nedeljković što će doprineti da sredina u kojoj žive bude po meri i u skladu sa potrebama svih njenih stanovnika. On je najavio intenziviranje sastanaka i radionica u seoskim zajednicama koje su obuhvaćene inicijativom forimiranja LAG-a, a sela sa teritorije grada Кragujevca koja nisu obuhvaćena navedenim aktivnostima, biće uključena u inicijativu za formiranje LAG-a u saradnji sa opštinama Rača i Topola.

Značaj uspostavljanja teritorijalnog i međusektorskog partnerstva na teritoriji 32 sela opštine Rekovac i pet sela sa teritorije grada Кragujevca, još je veći ukoliko se ima u vidu da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz aktuelni IPARD II Program Republike Srbije kroz meru LEADER opredelilo više od pet miliona evra za podršku Lokalnim akcionim grupama (LAG), poručio je Nedeljković.

www.kragujevac.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *