ISTRAŽIVANJE REZERVI LITIJUMA: Da li Rio Tinto dolazi u Levač

Rekovac leži na bogatstvu, bili su naslovi kada je australijska kompanija  tokom istraživanja na području Levča otkrila indikatore koji upućuju na mineralizaciju bora i litijuma. Međutim, grupa aktivista iz Rekovca (okupljeni oko neformalne grupe nEKO brine za LEVAČ), koji su došli do saznanja da su na teritoriji Levča vršena ili planirana istraživanja litijuma, a odmah su  alarmirali javnost i medije, kako bi se sve to zaustavilo.

U Rekovcu je već otpočela kampanja pod sloganima: „Litijumu u Levču – ne!“ i „Sprečimo ono što se već dešava u Jadru!“.

Aktivisti iz Rekovca smatraju da je najveći problem što ljudi iz ovog kraja ne znaju šta to istraživanja uopšte znače.

-Ne želimo da nas etiketiraju kao one koji su protiv prosperiteta levačkog kraja. Mi jesmo za napredak, ali moramo i da se zapitamo koliku će korist naša opština da ima od toga a koliku štetu – kažu oni.

Ispred inicijative „Neko brine za Levač“, Marica Živanović Poljo, arhitetkinja iz Rekovca, je sa tridesetak stanovnika ovog mesta i okoline  organizovala kampanju kojom žele da zaustave narušavanje životne sredine u Levču.

Neformalna grupa građana „Neko brine za Levač“ pokušava da sazna kakve su namere kompanija koje su vršile istraživanja u Rekovcu

Rekovački aktivisti su od meštana saznali (i dobili fotografije) da su na pojedinim njivama u selima Motrić, Dragovo i Donja Sibnica već vršena istraživanja i iskopavanja.

Živanović Poljo ocenjuje da je velika opasnost i sama činjenica da u Levču živi malo ljudi, pa bi mnogi od njih mogli da prodaju zemlju. Smatra i da je daleko opasnija ‘neobaveštenost’ građana.

Po Veselinu Žunjiću, pravniku iz Rekovca, potencijali ovog kraja prevashodno su voćarsko-vinogradarski i turistički.

-Nas zovu Levačko vinogorje zbog brojnih i poznatih vinarija. To treba podržati a ne devastirati zarad kolike i čije dobiti – napominje on.

Projekat Rekovac

Kompanija „Jadar Resources“ je u maju  2020. objavila rezultate prvog kruga istraživačkog programa na dve bušotine – Rekovac 1 do dubine od 600 metara i Rekovac 2 do dubine od 638 metara. Prema podacima sa web sajta te kompanije, uzorci sa tih bušotina „pokazuju vrlo slične geološke postavke”, slične onima koje je Rio Tinto otkrio kod Loznice, jednom od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Lokacija

Područje projekta se nalazi u centralnoj Srbiji u blizini gradova Jagodine i Kragujevca i 110 km od Beograda, glavnog grada Srbije. Projekat ima lak pristup evropskom autoputu E75 i modernizovan železnički koridor 10 i tako je dobro povezan sa centralnom i zapadnom Evropom – stoji u objašnjenju na sajtu Jadar Resources.

Početak istraživanja – proizvodnja baterija i vozila na električni pogon

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sistema bora i litijuma.To su elementi koji su nezamenljivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon – pisalo je u medijima tokom 2020. godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *