Iz štampe je izašla nova knjiga Miroslava Ž. Simića

„Letopis“ je najnovija knjiga ovog vrednog istraživača, pisca i publiciste pečat je njegovog rada i svojevrsna enciklopedija u malom. Reč je o ediciji „sudbine levačkih i sela središnje Srbije“ u periodu od 1837-2020. godine.

U mnoštvu podataka, knjiga za koju autor kaže da je levačko-dragovska „čuvarkuća“, brani od zaborava podatke koje su mnogi već davno otpisali.

– Kao već poznati i svojim mnogobrojnim delima odavno priznati i dokazani istraživač levačke prošlosti, Miroslav Ž. Simić je, kao najproduktivniji pisac i publicista iz Levča, priredio monumetalni Letopis (1837-2020) Dragovske crkve, škole, opštine i drugih zajednica, udruženja i društava. Detaljnim predstavljanjem i analizom razvoja i rada ovih institucija i organizacija Miroslav nam pruža izuzetno složenu, prebogatu i strukturalno slojevitu sliku istorije Dragova, jednog od najvećih i najznačajnijih levačkih sela – napisao je u recenziji mr Dejan M. Tanić.

Pored svih važnih ustanova, organizacija, udruženja i društava u njoj su pobrojana i imena mnogih viđenijih ljudi poreklom iz Dragova, poput profesora dr Koste P. Todorovića, svetski priznatog stručnjaka za zarazne i tropske bolesti, koji je 1972. godine Jugoslaviju spasao od epidemije virusa variola vera, Milosava Mitrovića, solunca čiji je lik na etiketama čuvenog jagodinskog piva, Jovana Toke Ćirkovića legende harmonike, Pavla Đurovca, težaka iz Volujka koji je živeo u tri veka (18., 19. i 20), jer je rođen 1798. godine, ali i novinara Milana Pantića.

Poznati Dragovčani

Kroz ovaj Letopis sagledava se bukvalno svaki segment društvene, kulturne, crkvene, prosvetne, ekonomske, političke i svake druge istorije Dragova.  Pred nama se nalazi svojevrsna enciklopedija Dragova (ali i Levča), i to za period od kraja 19. veka do današnjih dana. Bez obzira na (samo naizgled) lokalni karakter ovog izuzetnog dela, Letopis predstavlja nezaobilazni istorijski izvor i literaturu za sve istraživače prošlosti ovog dela centralne Srbije, ali i mnogo šire.

Mića napominje da je knjigu radio pune četiri godine.

-Kroz 18 poglavlja na 432 strane i duplo više ilustracija i fotografija hronološki opisujem burni život sela Dubnice, Volujka i Puljaka od 1837. do 1900. godine, kao i „novorođenog“ Dragova, od 1900. godine do današnjih dana – kaže pisac.

O piscu

Miroslav Ž. Simić Mića (Dragovo, 27. apr. 1944) je pisac, publicista i istraživač srpske prošlosti. Pored genealoških i kulturno-istorijskih istraživanja bavi se i pisanjem pesama, priča, humoreski i dosetki. Njegove najznačajnije knjige svakako su monografija Kraljevsko Dragovo, Manastir Preradovac, Ja, Drag(inj)a, Brabakin sat i Župa Levač u četiri toma, koje su rasprostranjene po celom svetu – od Amerike do Australije. Letopis (1837-2020) u ediciji Sudbine levačkih sela središnje Srbije je kruna njegovog višegodišnjeg istraživačkog rada kojim će se značajno obogatiti istorija Levča i Dragova u njemu.

Jedan komentar na “Iz štampe je izašla nova knjiga Miroslava Ž. Simića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *