Izložba knjiga iz zavičajne kolekcije

Povodom posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića opštini Rekovac i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, 21.07.2021. godine u predvorju Doma kulture izložene su monografske publikacije iz Zavičajne zbirke Narodne biblioteke “ Dr Milovan Spasić“. Predstavljena su najznačajnija i najreprezentativnija izdanja autora koja su poreklom vezana za levački kraj, kao i ona izdanja koja su svojom tematikom povezana sa levačkom oblašću.

Tu se posebno ističu kapitalna dela o Levču, poput onih Milana Milićevića, Todora Bušetića, Stanoja Mijatovića ili Đorđa Simonovića, kao i monografije zasebnih naselja, poput Loćike, Kaludre, Siljevice, Ratkovića i Sekuriča. Pravi dragulj naše zbirke predstavlja jako redak časopis Balkanski rat u slici i reči, koji je izlazio 1913. godine, a čije sve brojeve naša biblioteka poseduje. Posebno smo ponosni na to što u svojoj zbirci čuvamo knjige iz ličnog vlasništva generala Vojislava Milojevića iz Ursula , od kojih neke datiraju iz 1892. godine, a koje su ovom prilikom takođe izložene.

Izložbu knjiga prate i fotografije starog Rekovca, kao i pojedini panoi o Biblioteci, autora Biljane Tomić i o arheološkom nasleđu opštine Rekovac, autora Aleksandra Ristića.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *