JUBILEJ: 93 godine postojanja biblioteke u Rekovcu

Na današnji dan 1928. godine osnovana je bibliteoteka u Rekovcu.

-Danas smo skromno obelezili 93. godinu postojanja i rada NB “ Dr Milovan Spacic“ u Rekovcu sa gostima, predsednikom opstine Rekovac dr Aleksandar Djordjevic , predsednicom Skupstine opstine Mirjana Rakic i pomocnikom predsednika opstine Vladimirom Stepanovicem – rekla je Biljana Tomić, direktorka rekovačke biblioteke.

U prijatnom razgovoru o bibliotečkim uspesnim projektima, kulturno-obrazovnim sadržajima, nabavci knjiga, zaposleni u biblioteci, su se zahvalili opštinskom rukovodstvu na poseti, uprkos epidemiološkoj situaciji.

Istorijat biblioteke

Narodna biblioteka „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu je osnovana 12.10.1928. godine. O nastanku Biblioteke ne postoje pouzdana dokumenta. Osnovala ju je grupa levačkih intelektualaca sa profesorom književnosti Petrom Popovićem iz potrebe za knjigom i znanjem. Profesor je bio sin Pop Vase i tom prilikom, kao početni fond, pop Vasa je poklonio biblioteci dvadeset knjiga, uglavnom crkvenih. Izrastala je negovana brigom sveštenika, trgovaca, profesora, učitelja, činovnika, s početka, ali i potom „knjigoljubaca“. Prvi pravi ljudi bili su okupljeni oko Biblioteke. Biblioteka je u početku bila u prostorijama Osnovne škole u Rekovcu. Pored učenika, koristili su je i građani Rekovca i okolnih sela. Njome su rukovodili prosvetni radnici Ilić Raković, Dragan Stepanović i Krsta Čabrić.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *