Kalenić – strogi rezervat prirode

„Brzansko moravište“ na teritoriji Jagodine i Batočine je dobilo status specijalnog, a „Kalenić“ u opštini Rekovac, strogog rezervata prirode.

37905977_10210378061682883_2682530607648473088_nNjih je za ovaj vid zaštite predložilo Ministarstvo zašite životne sredine, a studije zaštite sa kartografskim dokumentima je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, rečeno je danas Tanjugu u lokalnim samoupravama Jagodine i Rekovca.

Javna rasprava i javna prezentacija dokumenata u Jagodini je završena 6.jula, a u Rekovcu 19. jula.

„Brzansko moravište“, je jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa ptica, vodozemaca i gmizavaca u dolini Velike Morave.

Reč je o površini od 64,76 hektara na teritoriji sela Miloševo koje pripada Jagodini, i sela Brzan u opštini Batočina, Jagodini pripada 49,69 hektara.

„To je prirodna mrtvaja nastala na prostoru starog meandara reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarskog ekosistema“, napisali su stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode.

Posebnu važnost ovo područje ima sa aspekta zaštite pticamočvarica, jer čini deo koridora mogracije, ali obezbeđuje i uslove za gneždenje mnogih retkih i zašticehnih vrsta ptica.

Ekolozi i stručnjaci koji se bave zaštitom i proučavanjem ptica, tvrde da na „Brzanskom moravištu“, redovno boravi 59 strogo

zaštićenih vrsta ptica od kojih se 29 i gnezdi. Isto tako, ovaj lokalitet je i od izuzetnog značaja kao reproduktivni centar za više vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Flora i vegetacija ovog područja „je pretrpela znatne izmene usled antropogenog uticaja, ali i dalje ima visok potencijalni značaj naročito u pogledi zaštite vodene vegetacije“.

Stručnjaci Zavoda su na ovom području pre pet godina, prilikom istraživanja, otkrili stablo bele topole „najvećeg prečnika registrovanog do sada u Srbiji“. Visina stabla je 36,3 metra, prečnika „na prsnoj visini“ 3,38 metara, a površina pod krošnjom je 816,45 kvadratnih metara.

Kada je reč o Kaleniću, to je teritoriji od dva hektara između Juhora i Gledićkih planina u centralnoj Srbiji.

Izvor: TANJUG / Foto: Tomislav Dimitrijević Tomaco

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *