Kros RTS-a ruši sve prepreke

“I pored virusa korona, Kros RTS-a je održan u 2021. godini. Čak 274.744 takmičara prošla su ciljem. Imajući u vidu striktno poštovanje epidemijskih mera, to je rezultat za divljenje”, rekao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, obraćajujući se danas čelnicima lokalnih samouprava koje bezreezervno podržavaju tu sportsko-obrazovnu menifestaciju.

Govoreći o obrazovnim delovima Krosa RTS-a, gospodin Ružić je istakao: “Putem elektronskih alata, obrazovni delovi su spojili decu iz srpskih dopunskih škola širom Evrope sa redovnim školama u Srbiji. Učilo se na formalan i neformalan način srpski jezik, ali i francuski, nemački i italijanski. Sve to kroz priče naših saveremenika o jeziku, kulturi, istoriji, tradiciji…. Urađen i 61. kratki i dokumentarni film, a finale je održano u Novom Pazaru.”

Veliku podršku Krosu RTS-a pruža i Uprava za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu Ministarstva sopljnih poslova. “Tako će biti i ove godine”, rekao je direktor Uprave Arno Gujon i još istakao: “To zbližavanje dece s maticom kroz više originalnih projekata, dragocena je vrednost Krosa RTS-a. Čuva se jezik i pismo, podseća se na tradiciju i istoriju, trči se da bi se došlo u Srbiju. Uprava na čijem sam čelu sve to materijalno podržava. To je naša obaveza, ali i radost sada kada sve sumiramo.”

“Ministarstvo omladine i sporta sistemski opredeljuje novac za Kros RTS-a, što ide preko Srpskog atletskog saveza čiji sam direktor. I u tom putu, ništa ne škripi. Svako zna svoju dužnost, svoju obavezu. Srećan sam kako se Kros RTS-a razvija, kako je izrastao u istinsku sportsku instituciju. A ovi obrazovni delovi, čine ga jedinstvenim u svetu”, nadahnuto je govorio Slobodan Branković, šampion Evrope u dvorani na 400 metara.

Zahvaljujući u prvom redu Slobodanu Brankoviću, Srbija je dobila brojne atletske stadione. Možda će, uskoro, jedan biti podignut i u Somboru, gradu koji izvanredno organizuje takmičenje iz Kros serije RTS-a. Ta ideja se rodila upravo na današnjem sastanku, gde je Sombor predstavljala trofejna kajakašica Antonija Nađ, danas gradska ministarka i za sport i omladinu: “Zašto da ne, dobra ideja. Treba sesti i razgovarati. Zasad nam je bitno da smo uspešni u ovoj sveobuhvatnoj saradnji sa Krosom RTS-a”.

Predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević prisusvovao je sastanku u Vladi Srbije, jer je želja da taj grad učešćem u Krosu RTS-a izađe pred javnost Srbije i ponudi sve svoje lepote. “Bio bi to istinski praznik za Paraćin”, nije krio zadovoljstvo g. Milićević. Razgovori predstoje.

Isto važi i za Leskovac. Gradonačelnik dr Goran Cvetanović nije mogao da doputuje u Beograd, danas je Skupština Grada, ali su na licu mesta njegovi izaslanici – gradski većnik Aleksandar Pejčić i direktor Doma učenika srednjih škola Ivan Ilić: “Ono što je dogovoreno još pre dve godine, sigurno ćemo ispoštovati. Reč je o Kampu za decu iz dijaspore, a za ostalo, a pre svega za Kros seriju, videćemo”, konstatacija je leskovačkog tandema. Podsećamo da su Leskovac i Zaječar bili zagovornici transformacije Krosa RTS-a, da od jednodnevnog takmičenja dobije današnji izgled.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić poslao je poruku: “Izvinjavam se što ne mogu da dođem. Kasno sinoć, grlo me je steglo. Upravo sam testiran. Nadam se da nije korona. Prihvatam sve za Kros RTS-a, i pozdravljam sve na čelu sa ministrom Brankom Ružićem.”

Korona je, međutim, savladala gradonačelnika Sombora Antonia Ratkovića i predsednika Opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića. G-đa Nađ, već smo je pomenuli, zamenila je g-dina Ratkovića, a umesto g-dina Đorđevića Rekovčane su u Vladi Srbije predstavljali njegov pomoćnik Vladimir Stepanović i direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Ljubiša Stevanović. Ocenjujući dosadašnju saradnju sa Krosom RTS-a kao primerom dobre prakse, oni su istakli želju da ih poseti Arno Gujon. “On je humanitarac velikog kova, čovek otvorenog srca, koji izgara za ovu našu Srbiju.” – “Dolazim, sigurno”, odgovorio im je g-din Gujon.

Dejan Kulundžić je 27. Januara dobio Svetosavsku nagradu za činjenja u svojoj školi, “Bratstvo” u Novom Pazaru. Kao direktor čini čuda, ali I kao pomoćnik gradonačelnika Nihata Biševca koji baš danas sklapa važne poslove u Istanbuli. “FilmFest nas je obogaotio, a Obrazovni krug spojio sa Nemačkom. Kros RTS-a nema nigde na svetu, samo u ovoj našoj zemlji”, zaključio je g. Dejan Kulundžić.

Na putu je i olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek. Zbog toga nije bio na današnjem sastanku u svojstvu predsednika Sportskog saveza Srbije, ali je  poručio da će da će svakako potpisati dokument o Krosu RTS-a u 2022., koji će biti odaslan svim školama, sportskim institucijama i čelnicima gradova.

Tekst: STEVAN KOVAČEVIĆ, Foto: DULE BABOVIĆ

Odlučeno je da Kros RTS-a u 2022. godini sadrži:

* Kros RTS-a„ „Kroz Srbiju“ , 13.5

* Kros RTS-a „U dijaspori“, 1.4. – 12.6.

* Kros serija RTS-a: 1, 8, 15, 22.10.  /  Zaječar, Sombor, Rekovac i … (Leskovac, Paraćin…)

* Kamp „Leskovac 2022“, 25.6. / 2.7.

*Obrazovni krug, od 15.3. – 12.6.

*Susretanja, od 15.3. – 12.6.

*IKT FilmFest, od 15.3. – 30.9. / Finale – Novi Pazar, 26-28.10.

Danas su uručena i dva Zlatna znamenja – atletičaru Milošu Maleševiću, apsolutnom pobedniku Krosa RTS-a u 2021., i rukovodiocu Kampa RTS-a za decu iz dijaspore Vesni Pantović, za izvanredan doprinos razvoju Krosa RTS-a.

Knjigu TRČIM I PIŠEM +2, osnivača Krosa RTS-a Stevana Kovačevića, gospodi Ružiću I Gujonu uručio je legendarni as Slobodan Branković.

Za sve dosad učinjeno, zasluge u prvom redu pripadaju deci, nastavnicima i direktorima škola, a potom: Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstvu informisanja i kulture; Zatim, Sportskom s

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *