Kupinari iz Levča osnivaju udruženje!

Proizvođači kupina sa područja opštine Rekovac, kojih je preko stotinu, osnovaće udruženje, a prvi zahtev je da cena kupina bude jedan evro za kilogram.

Udruženje će raditi u sastavu Asocijacije udruženja i proizvođača kupina Srbije, s ciljem da se unapredi proizvodnja kupine i osigura stabilnost cena.

Inače,otkupna cena kupine sorte „čačanka“ u Rekovcu sada je 40 dinara, a na početku berbe, oko 20. jula, bila je 30 dinara, pet puta manja nego lane.

djole oparic

Asocijacija udruženja i proizvođača kupina Srbije traži da cena kupinama ove godine, za tu sortu bude jedan evro i zatražila je sastanak u Vladi Srbije, rekao je za direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine đorđe Stanojević.

„Opština je u ovom poslu samo koordinator, a proizvođači su se na osnivanje Udruženja odlučili, na Danu kupinara Srbije, održanom 30.jula u Ražnju“, dodao je Stanojević.

„Pripremamo potrebne papire za registraciju i očekujem da Udružnje bude registrovano i počne sa radom u septembru“, rekao je Stanojević.

Na području Levča, koji je izrazito voćarsko vinogradarski kraj, ima preko stotinu proizvođača kupina, koji kupinu gaje na hektar i više zemljišta i isto toliko koji je gaje na manjim površinama.

„Svima njima je godinama problem otkupna cena kupina, koju po pravilu diktiraju vlasnici hladnjača“, ocenio je Stanojević.

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *