Levač ove godine konačno dobio oznaku vinogorja

Po prvi put u istoriji Levač je u novoj kategorizaciji Ministarstva poljoprivrede dobio oznaku vinogorje, iako se u ovom kraju grožđe gaji vekovima. Levačko vinogorje, takođe po novoj raspodeli u čitavoj Srbiji, pripalo je reonu Tri Morave zajedno sa Župom.

14907678_1147041961998746_6754137885061635149_n
Živopisno levačko vinogorje

Kako kaže Marija Miletić, vinarka iz Oparića, elaborat za dobijanje geografskog porekla je gotov i uskoro bi vina iz okoline Rekovca mogla da dobiju markicu kojom se označava podneblje u kome je nastalo.

U svetu vinarstva oznaka geografskog porekla je veoma važna, jer podrazumeva da se strogo poštuju standardi iz propisa nadležnog ministarstva. Zadati propisi jasno određuju na koji način se pravi vino od grožđa koje je uzgajano baš na tom podneblju.

„Oznaka geografskog porekla nam je bitna, jer je to osnov za dalji razvoj vinogradarstva u levačkom kraju. Ovaj kraj ima istu poziciju kao i Toskana u Italiji. Sastav i konfiguracija zemljišta su odlični za lozu. Sve je to preduslov da pokrenemo vinski turizam od koga bi mnogi mogli veoma pristojno da žive. Vreme je da se ovaj kraj vrati na vinske puteve Srbije, jer smo nekada zaista bili respektabilno područje“, kaže Marija Miletić koja rukovodi sopstvenim vinogradima od deset hektara.

A padine sela i brda u okolini Rekovca zaista podsećaju na najpoznatije vinske regione u svetu. Predanje kaže da se vino posle svake berbe odavde nosilo caru Lazaru u Kruševac na probu. Putopisac Dernšvam je 1555. godine zapisao posle puta kroz Levač – „predeo ispresecan brdašcima, zemlja lepa i plodna i tu su leni, niski prostrani vinogradi koji se veselo pružaju, kao oni od Beča pored Dunava i drugi dalje do Badena.

Trenutno je u levačkom vinogorju više od 400 hektara pod vinovom lozom i za sada ima desetak porodičnih vinarija. Dobra vest je da niču nove, čak i velike, poput jedne u selu Sekurič. Klima je umereno kontinentalna, a vinogradi su udaljeni od industrijskih centara. Kada se govori o vinskom turizmu, on je, kaže Marija Miletić, spojiv sa celim podnebljem.

„Ovde imamo obilje kulturno-istorijskih spomenika. Imate srednjovekovne manastire Kalenić i Preradovac, koji se nalazi u srcu vinograda“, dodaje Marija.

U reonu Tri Morave je devet vinogorja, a udruženje koje se bori za geografsko poreklo broji 40 članova. Levačko vinogorje se nalazi na severozapadnim padinama Juhora, i u gornjem delu sliva reke Lugomir. Vinogradi sa vinskim sortama zauzimaju 92% ukupnih površina pod lozom. Uglavnom su zasađene internacionalne sorte, a sada se već razmišlja i o autohtonim. Vinogradarstvom se bavi 920 gazdinstava na prosečnoj površini od 44 ara.

TEKST: BILJANA NENKOVIĆ – agromedia.rs / foto: Zoran Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *