Levački kuvar: udrobica, kavurma i gruvanica

Udrobica je često jelo – poslastica kod Levčana.

Udrobica se pravi od džigerice (bele i crne), creva, srca i slezene. Sve se ovo stavi u lonac i obari. Zatim se makazama sitno iseče na komadiće, dobro opere i stavi u lonac da se kuva. Kad bude gotovo, onda se začinjava, i to: uzme se malo mleka, kajmaka, jedna kašika projinog brašna i jedno do dva jajeta (zavisno od količine) pa se sve to dobro izmeša i razmuti i sipa u udrobicu i posle desetak minuta ovo jelo je gotovo.

KAVURMA

Kavurma se pravi na sledeći način. Kao i udrobica, pravi se od svinjske džigerice (crne i bele), creva (tankih), srca, slezene, bubrega i od one „droždine“ što ostane od ceđenja masti. Kada se mast iscedi od topljenog sala i slanine, ono što nije moglo da se procedi, ostavi se za kavurmu.

Zatim se džigerica, creva, srce, slezena i bubrezi ostave  obare i ostave na parčad, pa se sve to pomeša sa čvarcima i preostalom mašću, stavi malo „aleve“ paprike, izmeša,  i sipa  posebne posude gde se stvrdne i tako ostavi za zimu.

Kavurma može da se jede nezagrejena i zagrejana i to obično sa projinim hlebom.

GRUVANICA

Gruvanica se pravi na sledeći način:

Zamesi se pšenično brašno isto kao i za pogaču, s tom razlikom što se u nju stavi jedna ili dve kašike masti. Testo se stavi u tepsiju i tu raspljoštiti i zatim se stavi pod sač da se peče. Kada počne da se peče, odozgo se stavi parče slanine, suvo meso i na taj način gruvanica bude još mrsnija. Gruvanica se jede dok je vruća.

Iz knjige Brativoja Markovića

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *