LEVČANI DVE NEDELJE NA STRAŽI I PORUČUJU: Ovo je naša kuća iz koje nas niko ne može isterati

Meštani levačkog sela Sibnica već dve nedelje ne dozvoljavaju nastavak istraživanja litijuma i bora u ataru njihovog sela danonoćnim kampovanjem ispred ulaza na privatnu parcelu, koju je otkupila kompanija Balkan istraživanje iz Beograda.

Na toj parceli pored lokalnog puta između sela Sibnica i Kaludra, planirana je treća istražna bušotina, na teritoriji opštne Rekovac.

Ekološki aktivista iz pokreta Neko brine za Levač Aleksandar Vasić rekao je FoNetu da u selima Sibnica, Kaludra, Dragovo, Teočin, Oparić i Prevešt, među meštanima vlada velika uznemirenost zbog straha da bi najavljeno istraživanje moglo da ugrozi mnogobrojne bunare sa pijaćom vodom u okolini kao i obližnje Dragovsko jezero.

-Zbog nerazvijene industrije prirodna sredina u Levču je ostala nezagađena i zbog toga su ovde u protekle dve decenije podignute veliki vinogradi i voćnjaci, a jedan naš sugrađanin ima voćnjak od 28 hektara. Sada preti opasnost da sve to bude uništeno, rekao je Vasić.

On je naglasio da kompanija Balkan istraživanje vrši jak pritisak na meštane da oslobode ulaz u parcelu na kojoj je planirana bušotina, ali da oni odolevaju jer “znaju da brane svoje zdravlje i budućnost svoje dece”.

-Ničim nas ne mogu zastršaiti jer ovo je naša kuća iz koje nas ne mogu isterati. Odbraili smo Dragovo i sprečili istražnu bušotinu u tom selu. Odbranićemo i Sibnicu i svako drugo selo u Levču i u Srbiji, poručio je Vasić

On je rekao da imaju jaku podršku javnosti i da im ljudi iz okolnih gradova i opština donose hranu, sokove i nude drugu pomoć i da se ne oglašavaju samo njihova lokalna samouprava i država.

-Naprotv, čitamo izjave direktora kompanije Balkan istraživanje koji tvrdi da odlično sarađje sa lokalnim vlastima i da je opšinsko rukovodstvo u potpunosti informisano o njihovm projektu, istakao Vasić.

On je nagasio da će građani, uprkos hladnom i kišovitom vremenu, nastaviti danonoćno dežurstvo na ulazu u spornu parcelu.

Izvor: FoNet, Foto: Fb Neko brine za Levač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *