Levčanka srpskim specijalitetima očarala Amerikance

Levčanka Nevena Jevtić, poreklom iz sela Kaludra, za manje od godinu dana naučila je strance da spremaju srpsku pogaču, da uvijaju sarme, i naučila ih šta su sitni kolači.

Nevena Jevtić iz Levča preselila se u Ameriku, tačnije u Čikago krajem 1996. Godine, sa nepunih 6 godina, gde je odrasla, školovala se, i 2018. godine završila master studije i dobila zvanje industrijskog psihologa. Sama činjenica da se udala u Levču svedoči o tome koliko je vezana za svoj kraj i u njemu duboko ukorenjena.

Tradiconalno srpski – domaće slatko i voda

-Redovno spremam naša tradicionalna jela iako smo okruženi kuhinjama iz celog sveta, najviše volimo i jedemo našu hranu. Sa početkom pandemije, kao i većina ljudi dobila sam više slobodnog vremena i odlučila da pokrenem ono o čemu sam već duže vreme razmišljala. U pitanju je pokretanje bloga The Balkan Hostess (Balkanska domaćica) na kom redovno objavljujem recepte i savete u vezi sa našim balkanskim jelima i tradicijom – priča Nevena za naš portal I dodaje da je svi mogu zapratiti na instagram i fejsbuk stranici gde objavljuje i komunicira sa pratiocima.

Srspko i američko – dnevnik recepata se piše uz domaću kafu

Nevena je ovaj blog pokrenula sa ciljem da pomogne našoj dijaspori da održe našu tradiciju, da kuvaju naša jela, i da ih podseti na njihovo detinjstvo, kako kroz neke predmete i fotografije, tako i kroz stare recepte.

Šumadijski čaj dobro okrepljuje u zimskim danima

– Moj cilj je prvenstveno da upoznam mlade ljude druge, treće generacije koji žive u dijaspori, koji su poreklom sa našh prostora, sa našim specijalitetima, a ujedno uz fotografije da im prikažem nase balkansko ugostiteljstvo. Blog pišem na engleskom jeziku, ali zbog ogromnog interesovanja blog se može čitati na svim balkanskim jezicima – priča ona za Levačke novine.

Belolučene paprike – za prave gurmane

Ova mlada domaćica najveći deo vremena provodi u Čikagu, radeći kao konsultant za ljudske resurse, a svaki odmor provodi u rodnom Levču.

-Ljudima je čudno što sam toliko vezana za svoj kraj s obzirom na to da sam od malih nogu tamo i svi oni uglavnom pomisle da sam rođena u Čikagu. Ponosim se što sam sa sela, strancima obožavam da pokazujem lepote našeg kraja kroz slike, Levač čuvam uvek u srcu jer sam deo njega kao sto je i on deo mene. Tokom 2009. godine sam otvorila stranicu Selo Kaludra na Fejsbuku koju i dan danas uređujem uz pomoć par adminstratora gde smo uspeli da povežemo ljude koji vuku poreklo iz našeg sela – navodi ona.

Palačinke na tradicionalan način, na žar, kraj ognjišta

Iako nije uvek fizički prisutna u Levču, Nevena svoj kraj nosi sa sobom i njime se ponosi i rado mu se vraća što je pravi primer mladim ljudima, a i onim starijim da ne zaborave svoje korene i ponajviše da ih vole, čuvaju, i iznova oživljavaju.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Jedan komentar na “Levčanka srpskim specijalitetima očarala Amerikance

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *